Strony

sobota, 14 marca 2015

Ciasteczka karmelowe



Przygotowanie: 30 minut
Czas pieczenia: 45minut

Karmel:

  • ½ szklanki cukru
  • ¼ szklanki mleka

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki
  • duże opakowanie cukru waniliowego (30g)
  • kostka masła (250g)
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150ml śmietany
  • 8 płaskich łyżek cukru do ciasta




Do garnka z grubym dnem wlać mleko i wsypać cukier. Garnek postawić na śrenim ogniu, gotować karmel do całkowitego rozpuszczenia się cukru aż uzyskamy jasnobrązowy kolor, nie mieszamy można jedynie potrząsac garnkiem w celu wymieszania składników. Uwaga aby sie nie poparzyć. Gotowy karmel wylać na talerz i poczekać aż zastygnie następnie połamać na mniejsze kawałki.

Na stolnicę wysypać mąkę, dodać cukier, jajka, proszek do pieczenia, śmietanę oraz masło. Calość zagnieść. Dodać połamany karmel. Ciasto rozwałkować na grubość 1cm. Wycinać ciasteczka dowolnego kształtu. Na natłuszczoną blachę układać ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec na złoty kolor około 45 minut.

2 komentarze: