Przygotowanie: 30 minut
Czas pieczenia: 45minut
Karmel:
- ½ szklanki cukru
- ¼ szklanki mleka
Ciasto:
- 0,5 kg mąki
- duże opakowanie cukru waniliowego (30g)
- kostka masła (250g)
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150ml śmietany
- 8 płaskich łyżek cukru do ciasta
Do garnka z grubym dnem wlać mleko i wsypać cukier. Garnek postawić na śrenim ogniu, gotować karmel do całkowitego rozpuszczenia się cukru aż uzyskamy
jasnobrązowy kolor, nie mieszamy można jedynie potrząsac garnkiem w celu
wymieszania składników. Uwaga aby sie nie poparzyć. Gotowy karmel wylać na
talerz i poczekać aż zastygnie następnie połamać na mniejsze kawałki.
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać cukier, jajka, proszek do pieczenia, śmietanę
oraz masło. Calość zagnieść. Dodać połamany karmel. Ciasto rozwałkować na
grubość 1cm. Wycinać ciasteczka dowolnego kształtu. Na natłuszczoną blachę
układać ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec na złoty
kolor około 45 minut.
bardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńMmm, musiały pachnieć obłędnie :)
OdpowiedzUsuń