Przygotowanie: 20 minut
Czas smażenia: 10 minut
Mistrzem świata w robieniu kotletów mielonych jest mój Tata, jak byłam mała i Tata smażył kotlety zawsze dostaliśmy z moim bratem po jednym do zjedzenia tak bez obiadu ale ponieważ było ich dużo za każdym razem jeszcze jednego podkradliśmy i zjadaliśmy po dwa były po prostu pyszne. Niby wszystko robię tak samo a jednak mi jakoś nigdy kotlety mielone nie udają się tak pyszne niewiem czy jest to kwestia mięsa czy nie, próbowałam wiele razy aż w końcu powstał mój przepis na kotlety mielone nie tak dobre jak mojego Taty ale mogą być.
Składniki na 8 kotletów – każdy około 230 kalorii
- 2/3 szklanki mleka
- mała czerstwa bułka (100g)
- 1 cebula (100g)
- ząbek czosnku
- łyżka oleju
- 0.5 kg łopatki wieprowej lub karkówki
- jajko
- płaska łyżeczka soli (u mnie peklowa)
- płaska łyżeczka vegety
- łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki slodkiej papryki
- ½ łyżeczki pieprzu
- 6 płaskich łyżek bułki tartej (40g)
- kostka smalcu do smażenia
Do małego naczynia włożyć połamaną na mniejsze kawałki bułkę, dodać mleko
i pozostawić by bułka wchłonęła całe mleko.
Cebulę i czosnek drobno posiekać, na patleni rozgrzać łyżkę oleju,
podsmażyć cebulę i czosnek na małym ogniu ale nie rumienić, pozostawić do
ostygnięcia.
W tym czasie zmielić w maszynce mięso i namoczoną w mleku bułkę, dodać
cebulę z czosnkiem, jajko, sól, vegetę, majeranek, słodką paprykę i pieprz,
wszystko dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na
co najmniej godzinę.
Po tym czasie wilgotnymi dłońmi formować podłużne kotlety,
kążdy obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu po 3 minuty z
jednej strony, obrócić kotlety i smażyć kolejne 3 minuty, ponownie obrócić i
smażyć następne 2 minuty z jednej i 2 minuty z drugiej strony czyli po 5 minut
z każdej strony. Kotlety powinny być brązowe i mieć chrupiącą skórkę.
Usmażone
kotlety położyć na papierowym ręczniku by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać z
ziemniaczkami i surówka z kapusty lub buraczków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz