Przygotowanie: 10 minut
Czas pieczenia i gotowania: 35 minut
Przepis na zupę z pieczonych pomidorów mam już od dawna ale nie pamiętam
skąd. Jest to jedna z moich ulubionych zup i właściwie to nie wiem dlaczego
dopiero teraz pojawia się na moim blogu. Zupa jest łatwa, szybka i bardzo
pyszna.
Składniki na 2 porcje – każda porcja około 360 kalorii
- 500g winnych pomidorow
- 2 czerwone cebule
- ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4 plasterki boczku
- 1 kostka rosolowa
- ¼ łyżeczki pieprzu
- ¼ łyżeczki soli
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego (60g)
Piekarnik nagrzać do temperatury 200˚C
Pomidory umyć i pokroić na mniejsze kawałki, czosnek i cebule obrać,
cebule przekroić na 4 części. Pomidory, cebule i czosnek wyłożyć na blaszkę i
skropić oliwą z oliwek, następnie wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
W międzyczasie w garnku zagotować dwie szklanki wody, dodać kostkę
rosołową i gotować mieszając aż powstanie bulion.
Małą blaszkę wyłożyć folią do pieczenia, na folii ułóż plasterki boczku.
Po upływie 20 minut z piekarnika wyjąć pomidory, czosnek i cebulę,
wrzucić je do bulionu i wszystko zmiksować.
Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z boczkiem i piec około 15 minut aż
boczek będzie bardzo chrupiący następnie wyjąć na papierowy ręcznik odsączyć z tłuszczu
i odstawić by przestygnął.
Zupę doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, dodać koncentrat
pomidorowy, wszystko zagotować.
Gorącą zupę wlać do miseczek. Boczek połamać na mniejsze kawałki i
posypać nim zupę.W wersji wegetariańskiej boczek możnaby zastąpić warzywnymi chipsami.
Można podawać z pieczywem czosnkowym lub zwykłym chrupiącym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz