Przygotowanie: 20 minut
Pamiętacie moją sałatkę ryżową z tuńczykiem? Ta sałatka jest do niej
bardzo podobna tyle że jest z makaronem i szynką, tak samo doskonale nadaje się
na lunch do pracy zamiast suchej kanapki.
Przepis na tą sałatkę znalazłam tutaj
na blogu Kuchnia szeroko otwarta i jak tylko ja zobaczyłam od razu wiedziałam że będzie pysznie i że ta sałatka znajdzie się na blogu, no i jest. Polecam.
Składniki na 4 duże porcje – każda
porcja około 392 kalorie
- 1/3 opakowania makaronu orzo (177g)
- łyżeczka soli do gotowania makaronu
- łyżeczka oleju do gotowania makaronu
- czerwona papryka
- czerwona cebula
- zielony ogórek
- duża puszka kukurydzy(285g)
- 200g wędzoej szynki
- kilka gałązek świeżęj natki pietruszki
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 czubate łyżki majonezu (60g)
Makaron ugotować al dente w wodzie z dodatkiem soli i oleju. Ugotowany
makaron zalać gorącą wodą, odcedzić i odstawić aby ostygnął.
Paprykę i cebulę
pokroić w drobną kostkę, wrzucić do miski. Ogórka obrać, pokroić wzdłuż na 0.5cm
plastry, usunąć pestki a resztę ogórka pokroić w drobną kostkę i również
wrzucić do miski. Dodać odsączoną kukurydzę (jeśli chcecie użyć mrożonej
kukurydzy trzeba ją na kilka minut zalaż wrzątkiem a następnie odcedzić na sicie lub odpowiednio
wcześniej rozmrozić). Szynkę pokroić w drobną kostkę, pietruszkę drobno posiekać wszystko dodać do pozostałych
składników, doprawić solą i swieżo mielonym pieprzem na koniec dodać majonez,
wszystko dokładnie razem wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz