Strony

środa, 18 marca 2015

Zupa z 9 warzyw



Przygotowanie: 15 minut
Czas gotowania: 40 minut

Składniki na 6 porcji

  • 3 kostki bulionu warzywnego
  • 0.5kg ziemniaków
  • cebula
  • korzeń pietruszki
  • średniej wielkości marchewka
  • 150g brukselki
  • 200g kalafiora
  • 200g brokuła
  • 200g fasolki szparagowej
  • 150g mrożonego groszku (czubata szklanka)
  • łyżka maggi
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • natka pietruszki
  • koperek
  • 150ml słodkiej śmietanki




Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę, cebulę i pietruszkę również obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
W dużym garnku zagotować 1.5 litra wody dodać 1/3 ziemniaków, cebulę, pietruszkę i kostki bulionu warzywnego, gotować na średnim ogniu około 20 minut.
W międzyczasie pokroić marchewkę i pokroić w plasterki, kalafior i brokuł podzielić na mniejsze kawałki, fasolkę szparagową pokroić w 2cm kawałki.
Po 20 minutach wszystkie warzywa gotujące się w zupie przecedzić i zmiksować. Do buliou dodać marchewkę, brukselkę, pozostałe ziemiaki i zmiksowane warzywa, gotować około 10 minut, następnie dodać kalafior, brokuł i fasolkę szparagową. Gotować jeszcze kilka minut, dodać groszek i gotować kolejne kilka minut. Następnie zdjąć zupę z gazu dodać śmietanę, drobno posiekaną natkę pietruszki i koperek, doprawić maggi, solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz