Przygotowanie: 15 minut
Czas gotowania: 40 minut
Składniki na 6 porcji
- 3 kostki bulionu warzywnego
- 0.5kg ziemniaków
- cebula
- korzeń pietruszki
- średniej wielkości marchewka
- 150g brukselki
- 200g kalafiora
- 200g brokuła
- 200g fasolki szparagowej
- 150g mrożonego groszku (czubata szklanka)
- łyżka maggi
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- natka pietruszki
- koperek
- 150ml słodkiej śmietanki
Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę, cebulę i pietruszkę również
obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
W dużym garnku zagotować 1.5 litra wody dodać 1/3 ziemniaków, cebulę, pietruszkę i
kostki bulionu warzywnego, gotować na średnim ogniu około 20 minut.
W międzyczasie pokroić marchewkę i pokroić w plasterki, kalafior i brokuł
podzielić na mniejsze kawałki, fasolkę szparagową pokroić w 2cm kawałki.
Po 20 minutach wszystkie warzywa gotujące się w
zupie przecedzić i zmiksować. Do buliou dodać marchewkę, brukselkę, pozostałe
ziemiaki i zmiksowane warzywa, gotować około 10 minut, następnie dodać
kalafior, brokuł i fasolkę szparagową. Gotować jeszcze kilka minut, dodać
groszek i gotować kolejne kilka minut. Następnie zdjąć zupę z gazu dodać
śmietanę, drobno posiekaną natkę pietruszki i koperek, doprawić maggi, solą i
pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz