Strony

poniedziałek, 2 marca 2015

Kurczak po chińsku z papryką i pieczarkami



Przygotowanie: 20 minut
Czas gotowania: 10 minut

Składniki na 2 porcje

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 małe piersi z kurczaka
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki zielonej
  • ½ papryki żółtej
  • 125 pieczarek kasztanowych
  • 2.5 cm korzenia imbiru (łyżka startego imbiru)
  • cebula
  • ¼ kostki bulionu drobiowego (lub 125ml bulionu drobiowego)
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu sojowego + 1/2 łyżki podczas smażenia kurczaka
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • 150g suchego makaronu chińskiego (medium egg noodles)
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • ½ łyżeczki ziaren jasnego sezamu



Kurczaka umyć osuszyć, pokroić w drobne paseczki wzdłóż włókien. Paprykę umyć, osuszyć, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki. Grzyby pokroić w plasterki, cebulę obrać pokroić w plasterki, imbir obrać, pokroić w cienkie plasterki wzdłóż włókien, przecisnąć przez praskę.

Bulion drobiowy rozpuścić w pól szklanki wody (potrzebne będzie 125ml bulionu), ostudzić. Dodać ketchup, 2 łyżki jasnego sosu sojowego i 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, mąkę kukurydzianą, odstawić.

Makaron ugotować we wrzącej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju, dzięki temu makaron nam się nie poskleja. Chiński makaron gotuje się bardzo krótko 1-2 minuty w zależności od grubości. Następnie makaron przecedzić, zalać zimną wodą i przełożyć na sito, pozostawić do odcieknięcia.

W woku rozgrzać łyżkę oleju, dodać kurczaka i smażyć na dużym ogniu przez około 3 minuty, na tym etapie nie powinniśmy widzieć różowego mięsa kurczak ma zmienić kolor ale nie powinien się zarumienić, długość smażenia zależy od wielkości pokrojonych kawałków ale przy drobnych paseczkach, dużym ogniu i dobrze rozgrzanym woku 3 minuty powinny wystarczyć, pod koniec smażenia dodać pół łyżki ciemnego sosu sojowego. 

Następnie przełożyć kurczaka na talerzyk a na tej samej patelni rozgrzać pozostałą łyżkę oleju, dodać paprykę, pieczarki, imbir, cebulę i smażyć kolejne 3 minuty. Uwaga potrawy chińskie smażymy krótko ale na dużym ogniu od czasu do czasu podrzucając składniki w woku by nie przywarły do dna.

Po tym czasie kurczka z powrotem przełożyć do woka, dodać makaron i bulion z ketchupem, sosem sojowym i mąką. Smażyć wszystko razem jeszcze 3 minuty. 

Przełożyć na talerz posypać ziarnami sezamu i skropić odrobiną oleju sezamowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz