Przygotowanie: 20 minut
Czas gotowania: 10 minut
Składniki na 2 porcje
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 małe piersi z kurczaka
- ½ papryki czerwonej
- ½ papryki zielonej
- ½ papryki żółtej
- 125 pieczarek kasztanowych
- 2.5 cm korzenia imbiru (łyżka startego imbiru)
- cebula
- ¼ kostki bulionu drobiowego (lub 125ml bulionu drobiowego)
- 2 łyżki keczupu
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki sosu sojowego + 1/2 łyżki podczas smażenia kurczaka
- łyżka mąki kukurydzianej
- 150g suchego makaronu chińskiego (medium egg noodles)
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- ½ łyżeczki ziaren jasnego sezamu
Kurczaka umyć osuszyć, pokroić w drobne paseczki wzdłóż włókien. Paprykę
umyć, osuszyć, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki. Grzyby pokroić w
plasterki, cebulę obrać pokroić w plasterki, imbir obrać, pokroić w
cienkie plasterki wzdłóż włókien, przecisnąć przez praskę.
Bulion drobiowy rozpuścić w pól szklanki wody (potrzebne będzie 125ml
bulionu), ostudzić. Dodać ketchup, 2 łyżki jasnego sosu sojowego i 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, mąkę kukurydzianą, odstawić.
Makaron ugotować we wrzącej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju, dzięki
temu makaron nam się nie poskleja. Chiński makaron gotuje się bardzo krótko 1-2
minuty w zależności od grubości. Następnie makaron przecedzić, zalać zimną wodą
i przełożyć na sito, pozostawić do odcieknięcia.
W woku rozgrzać łyżkę oleju, dodać kurczaka i smażyć na dużym ogniu przez
około 3 minuty, na tym etapie nie powinniśmy widzieć różowego mięsa kurczak ma
zmienić kolor ale nie powinien się zarumienić, długość smażenia zależy od
wielkości pokrojonych kawałków ale przy drobnych paseczkach, dużym ogniu i
dobrze rozgrzanym woku 3 minuty powinny wystarczyć, pod koniec smażenia dodać pół łyżki ciemnego sosu sojowego.
Następnie przełożyć
kurczaka na talerzyk a na tej samej patelni rozgrzać pozostałą łyżkę oleju,
dodać paprykę, pieczarki, imbir, cebulę i smażyć kolejne 3 minuty. Uwaga
potrawy chińskie smażymy krótko ale na dużym ogniu od czasu do czasu
podrzucając składniki w woku by nie przywarły do dna.
Po tym czasie kurczka z powrotem przełożyć do woka, dodać makaron i
bulion z ketchupem, sosem sojowym i mąką. Smażyć wszystko razem jeszcze 3
minuty.
Przełożyć na talerz posypać ziarnami sezamu i skropić odrobiną oleju sezamowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz