Strony

sobota, 21 lutego 2015

Kotlety z kurczaka w parmezanie


Przygotowanie: 15 minut
Czas oczekiwania: 1 godzina
Smażenie:15 minut

Składniki na 10 kotlecików – każdy około 140 kalorii
  • 10 małych kotlecików z kurczaka (385g)
  • 2 płaskie łyżeczki vegety
  • 2 płaskie łyżki mąki 20g
  • 1 jajko
  • 7 płaskich łyżek bułki tartej (45g)
  • 10 płaskich łyżek startego parmezanu (65g)
  • 4 łyżki oleju do smażenia

Mięso z kurczaka umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem, nakłuć widelcem, doprawić vegetą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę (najlepiej jest to zrobić poprzedniego dnia). Przygotować trzy miseczki do pierwszej wsypać mąkę, do drugiej wbić jajo dodać łyżkę wody i roztrzepać widelcem do ostatniej wsypać bułkę tartą i  drobno starty parmezan, wszystko wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, patelnia nie może być zbyt gorąca bo kotlety łatwo się palą. Kotlety maczać kolejno w mące, jajku i panierce z bułki tartej i parmezanu, lekko przycisnąć by panierka się dobrze przykleiła do każdego kotleta smażyć na średnim ogniu na złoty kolor (ja używam kuchenki z płytą indukcyjną, smażyłam na 3 w skali 1-6 ale każda kuchenka jest inna). Ważne jest by olej dobrze się rozgrzał. Kotlety smażymy kolejno na rozgrzanym tłuszczu i nie ruszamy przez pierwsze 2 minuty następnie lekko podważamy widelcem, kotlety będą się przyklejać do patelni ale gdy panierka stanie się chrupiąca wtedy podważająć je łatwo odkleimy je od dna patelni  ważne by nie potrząsać patelnią zaraz po włożeniu kotletów do tłuszczu. Gotowe kotlety układać na ręczniku papierowym by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać np. z ziemniakami puree i mizzerią.

1 komentarz: