Strony

czwartek, 22 stycznia 2015

Tortilla z kurczakiem i słodkim sosem chili

Przygotowanie:15 minut
 
Składniki na 8 tortilli – każda około 560 kalorii
  • 16 małych filecików z kurczaka (600g)
  • 4 płaskie łyżeczki vegety
  • 4 płaskie łyżki mąki
  • 2 jaja
  • 16 łyżek grubomielonej bułki tartej (100g)
  • 10 łyżek oleju do smażenia
  • pół ogórka wężowego
  • 8 tortilli pszennych
  • 8 liści sałaty lodowej
  • 12 małych pomidorków koktajlowych
  • 80g majonezu
  • 120g słodkiego sosu chilli

Fileciki z kurczaka umyc w zimnej wodzie i wysuszyc. Posypac vegeta i wstawic do lodówki na co najmniej 2 godziny, najlepiej jednak zrobic to poprzedniego wieczoru.


Salate pokroic na mniejsze kawalki, pomidorki przekroic na polówki, a ogórka pokroic w polplasterki, nie trzeba go obierac ale jak kto chce.

Tortille rozlozyc na blacie, na kazda nalozyc salate, 3 polówki pomidorkow, 3 polówki plasterków ogórka, po lyzeczce majonezu i plaskiej lyzce slodkiego sosu chili.


Przygotowac trzy miseczki, do jednej wsypac make, do kolejnej wbic jaja i roztrzepac a do ostatniej wsypac bulkę tarta.

Na patelni rozgrzac olej, fileciki z kurczaka obtoczyc w mace nastepnie moczyc w jajku a na koncu w bulce tartej (ja bulke tarta robie sama jak tylko zostana nam jakies bulki odkladam je do szafki a jak wyschna miele w maszynce, nastepnie przesiewam przez sito mam wtedy dwa rodzaje gruboziarnista i zwykla bulke do kotlecikow mozna uzyc zwyklej bulki ale tej bedzie nam potrzeba okolo polowy ilosci).

Smazyc kotleciki na rozgrzanym oleju na zloty kolor, pozostawic na chwile do odciekniecia na papierowym reczniku. Do kazdej tortilli wkladac po dwa kotleciki, zwijac tortille najpierw spod a nastepnie boki, jeden koniec zostawic otwarty. Podawac od razu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz