Strony

wtorek, 13 stycznia 2015

Kaczka po chińsku z makaronem ryżowym



Przygotowanie: 5 minut
Czas gotowania i smażenia: 1 godzina 15 minut

To jedno z moich ulubionych dań, uwielbiam kaczkę jak również kuchnię chińską to połączenie jest więc idealne. Danie jest szybkie pełne smaku i warzyw. Możemy do niego kupić gotową mieszankę warzyw do potraw chińskich albo po prostu wykorzystać wszystkie warzywa które zalegają nam w lodówce lub też wykorzystać nasze ulubione warzywa istnieje tu boweim pełna dowolność ale gwarantuję że danie jest za każdym razem absolutnie pyszne.


Składniki na 2 porcje – każda porja około 545 kalorii
  • 2 piersi z kaczki
  • 35ml sosou sojowego
  • ½ łyżeczki przyprawy 5-ciu smaków
  • 2 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki vegety
  • 350g mieszanki warzyw do potraw chińskich (np. kapusta pekińska, cebula, papryka, pieczarki, młoda kukurydza, kielki fasoli, pak choi, zielona fasolka, zielona cebulka, brokuł etc)
  • 200g makaronu ryżowego 
Piersi z kaczki położyć na suchej patelni skórą do dołu. Smażyć aż ze skóry wytopi się tłuszcz a skóra zarumieni, następnie przewrócić piersi na drugą stronę i również usmażyć na złoty kolor. Następnie na patelnię wlać 2 szklanki wrzącej wody, dodać łyżeczkę sosu sojowego i ½ łyżeczki przyprawy 5-ciu smaków. Dusić kaczkę do miękkości przez około godzinę. Ja zazwyczaj gotuję kaczkę wcześniej nawet poprzedniego wieczora, wtedy następnego dnia mogę po pracy przygotować szybką kolację.
Ugotowane piersi z kaczki pokroić w plastry. Warzywa pokroić na mniejsze kawałki.
W dużym garnku zagotować wodę dodać łyżkę oleju i ugotować makaron al dente ja gotuję około 2 minut w zależności od grubości makaronu ale nigdy nie dłużej.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju dodać warzywa i smażyć na dużym ogniu około minuty, następnie dodać mięso i smażyć kolejna minutę na dużym ogniu ale ciągle mieszając lub podrzucając patelnią. Następnie dodać sos sojowy, vegetę i wszystko wymieszać, na koniec dodać makaron ryżowy i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Podawać od razu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz