Składniki na 2 porcje – każda porcja 410 kalorii
- 0,50 kg ziemniaków
- 1/3 szklanki maki pszennej (50g)
- 1/3 szklanki maki ziemniaczanej (50g)
- 2 plaskie lyzki maki do podsypywania
- 1 jajko
- ½ lyzeczki soli
Ziemniaki obrac i ugotowac w osolonej wodzie. Odcedzic, odparować i
przecisnąć przez praske, ostudzic i przelozyc do miski. Dodac przesiana przez
sito make, jajko i sol. Wszystko dokladnie wymieszac, suchymi rekami posypanymi
odrobina maki z powstalej masy formowac kulki, kazda delikatnie splaszczyc,
zrobic dolek. Gotowe kluski wrzucać partiami do osolonej wody. Gotowac okolo 3
minuty na malym ogniu od momentu gdy kluski wyplyna na wierzch. Kluski dobrze
się komponują z sosem miesnym, grzybowym lub jesli nie boicie sie kalorii
okraszone odrobina smazonej cebulki i boczku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz