Strony

wtorek, 16 grudnia 2014

Kluski śląskie



Składniki na 2 porcje – każda porcja 410 kalorii

  • 0,50 kg ziemniaków
  • 1/3 szklanki maki pszennej (50g)
  • 1/3 szklanki maki ziemniaczanej (50g)
  • 2 plaskie lyzki maki do podsypywania
  • 1 jajko
  • ½ lyzeczki soli


Ziemniaki obrac i ugotowac w osolonej wodzie. Odcedzic, odparować i przecisnąć przez praske, ostudzic i przelozyc do miski. Dodac przesiana przez sito make, jajko i sol. Wszystko dokladnie wymieszac, suchymi rekami posypanymi odrobina maki z powstalej masy formowac kulki, kazda delikatnie splaszczyc, zrobic dolek. Gotowe kluski wrzucać partiami do osolonej wody. Gotowac okolo 3 minuty na malym ogniu od momentu gdy kluski wyplyna na wierzch. Kluski dobrze się komponują z sosem miesnym, grzybowym lub jesli nie boicie sie kalorii okraszone odrobina smazonej cebulki i boczku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz