Strony

wtorek, 23 grudnia 2014

Zapiekanka z kiełbasą



Przygotowanie: 15 minut
Czas gotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 15 minut

Składniki na 2 porcje – każda porcja około 728 kalorii:
  • 1 długa podwędzana kiełbasa (200g)
  • 200g fasolki szparagowej
  • 4 średniej wielkości ziemniaki (0.6kg)
  • 50g żółtego sera np. gołdy
  • 1 cebula
  • ¼ pęczka szczypiorku
  • łyżka masła
  • ¼ szklanki mleka (lub 2 łyżki słodkiej śmietanki)
  • łyżeczka soli do ugotowania ziemniaków
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu


Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, fasolkę pokroić na 2cm kawałki, cebulę obrać i drobno pokroić, kiełbasę pokroić w plasterki. Ser zetrzeć na tartce najlepiej o drobnych oczkach.
W dużym garnku zagotować wodę, dodać łyżeczkę soli i ugotować ziemniaki.
W międzyczasie kiełbasę podsmażyć na średnim ogniu na patelni bez tłuszczu a gdy z kiełbasy wytopi się tłuszcz dodać cebulę i smażyć jescze chwilę aż cebula się zeszkli. Dodać fasolkę, doprawić wszystko szczyptą soli i pieprzu, dokładnie wymieszać. Wszystko wyłożyć do żaroodpornego naczynia.
Ugotowane ziemniaki odcedzić i podusić z masłem i mlekiem (lub śmietaną). Puree ziemniaczane wyłożyć do nacznia żaroodpornego tak by przyryć kiełbasę z cebulą i fasolką. Wierzch zapiekanki posypać startym żółtym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200˚C, zapiekać aż ser się stopi i lekko zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz