Przygotowanie: 15 minut
Czas gotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Składniki na 2 porcje – każda porcja około 728 kalorii:
- 1 długa podwędzana kiełbasa (200g)
- 200g fasolki szparagowej
- 4 średniej wielkości ziemniaki (0.6kg)
- 50g żółtego sera np. gołdy
- 1 cebula
- ¼ pęczka szczypiorku
- łyżka masła
- ¼ szklanki mleka (lub 2 łyżki słodkiej śmietanki)
- łyżeczka soli do ugotowania ziemniaków
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, fasolkę pokroić na 2cm
kawałki, cebulę obrać i drobno pokroić, kiełbasę pokroić w plasterki. Ser
zetrzeć na tartce najlepiej o drobnych oczkach.
W dużym garnku zagotować wodę, dodać łyżeczkę soli i ugotować ziemniaki.
W międzyczasie kiełbasę podsmażyć na średnim ogniu na patelni bez
tłuszczu a gdy z kiełbasy wytopi się tłuszcz dodać cebulę i smażyć jescze
chwilę aż cebula się zeszkli. Dodać fasolkę, doprawić wszystko szczyptą soli i
pieprzu, dokładnie wymieszać. Wszystko wyłożyć do żaroodpornego naczynia.
Ugotowane ziemniaki odcedzić i podusić z masłem i mlekiem (lub śmietaną).
Puree ziemniaczane wyłożyć do nacznia żaroodpornego tak by przyryć kiełbasę z
cebulą i fasolką. Wierzch zapiekanki posypać startym żółtym serem i wstawić do
piekarnika nagrzanego do 200˚C, zapiekać aż ser się stopi i lekko zarumieni. Po
wyjęciu z piekarnika zapiekankę posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz