Przygotowanie: 5 minut
Czas smażenia: 20 minut
Czas gotowania: 1 godzina
Dzisiejsza
propozycja to wykwintny obiad czyli kaczka duszona w pysznym sosie grzybowym. Smakuje
zarówno dobrze z tłuczonymi ziemniakami jak i z kluskami śląskimi jeśli
wolicie zdrowszą wersję można podać ja z kaszą. Przepis na kluski śląskie już w
kolejnym poście.
Składniki na 4 porcje – każda porcja około 355 kalorii
- cała kaczka
- ½ łyżeczki soli
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- 25 dagsuszonych grzybów
- płaska łyżka majeranku
- łyżka maggi
- płaska łyżka mąki
- 5 łyżek słodkiej śmietanki (75ml)
- kilka gałązek natki pietruszka
Oczyszczoną kaczkę pokroić na 4 części, natrzeć solą, czosnkiemi odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej zroić to poprzedniego dnia).
Cebulę obrać i pokroić w piórka, grzyby zalać szklanką wrzącej wody i
odstawić.
Rozgrzać patelnie, piersi z kaczki ułożyć na suchej patelni skórą do
dołu, smażyć chwilę na małym ogniu a gdy zacznie wytapiać się tłuszcz dodać
nóżki i smażyć razem około 15 minut tak by wszystkie kawałki kaczki równo
zarumieniły sie z każdej strony. Następnie dodać pokrojona cebule i grzyby bez
wywaru (wywar przecedzić przez drobne sito lub ręcznik paierowy) smażyć dalej
około 5 minut, następnie dodać wywar z grzybów i pół szklanki wody, wszystko
dusić razem pod przykryciem na małym ogniu około godziny aż mięso zmieknie.
Śmietane rozmieszać z mąką, dodać odrobinę wywaru z kaczki i rozmieszać,
następnie wszystko wlać powolli na patelnie, mieszać aż powstanie sos.
Natkę pietruszki drobno posiekać, gotową potrawę posypac natką
pietruszki. Podawac z kasza, ziemniakami lub kluskami śląskimi najlepiej w
towarzystwie buraczków lub czerwonej kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz