Strony

sobota, 13 grudnia 2014

Kaczka duszona z grzybami


Przygotowanie: 5 minut
Czas smażenia: 20 minut
Czas gotowania: 1 godzina 

Dzisiejsza propozycja to wykwintny obiad czyli kaczka duszona w pysznym sosie grzybowym. Smakuje zarówno dobrze z tłuczonymi ziemniakami jak i z kluskami śląskimi jeśli wolicie zdrowszą wersję można podać ja z kaszą. Przepis na kluski śląskie już w kolejnym poście. 

Składniki na 4 porcje – każda porcja około 355 kalorii

  • cała kaczka
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 25 dagsuszonych grzybów
  • płaska łyżka majeranku
  • łyżka maggi
  • płaska łyżka mąki
  • 5 łyżek słodkiej śmietanki (75ml)
  • kilka gałązek natki pietruszka


Oczyszczoną kaczkę pokroić na 4 części, natrzeć solą, czosnkiemi odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej zroić to poprzedniego dnia).
Cebulę obrać i pokroić w piórka, grzyby zalać szklanką wrzącej wody i odstawić.
Rozgrzać patelnie, piersi z kaczki ułożyć na suchej patelni skórą do dołu, smażyć chwilę na małym ogniu a gdy zacznie wytapiać się tłuszcz dodać nóżki i smażyć razem około 15 minut tak by wszystkie kawałki kaczki równo zarumieniły sie z każdej strony. Następnie dodać pokrojona cebule i grzyby bez wywaru (wywar przecedzić przez drobne sito lub ręcznik paierowy) smażyć dalej około 5 minut, następnie dodać wywar z grzybów i pół szklanki wody, wszystko dusić razem pod przykryciem na małym ogniu około godziny aż mięso zmieknie.
Śmietane rozmieszać z mąką, dodać odrobinę wywaru z kaczki i rozmieszać, następnie wszystko wlać powolli na patelnie, mieszać aż powstanie sos.
Natkę pietruszki drobno posiekać, gotową potrawę posypac natką pietruszki. Podawac z kasza, ziemniakami lub kluskami śląskimi najlepiej w towarzystwie buraczków lub czerwonej kapusty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz