Strony

sobota, 20 grudnia 2014

Waniliowa pannacotta



Przygotowanie: 15 minut
Czas chłodzenia: 4-5 godzin

Składniki na 4 porcje – kazda porcja około 159 kalorii
  • 350ml mleka
  • 150ml słodkiej śmietanki
  • 30g cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • ½ łyżki żelatyny (7.5g)

Mleko wlać do rondelka i lekko podgrzać. Żelatynę wsypać do miseczki i zalać połową ciepłego ale nie gorącego mleka, mieszać aż żelatyna się rozpuści. Drugą połowę mleka wymieszać ze śmietanka i cukrem. Laskę wanilii przeciąć na pół, zeskrobać ziarenka ze środka i wrzucić do mleka. Wszystko zagotować i zdjąć z gazu, wymieszać a jak lekko przestygnie dodać mleko z żelatyną. Rozlać do 4 foremek a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin.

1 komentarz: