Przygotowanie:5 minut
Czas gotowania: 55 minut
Przez ostatnie dwa tygodnie nie było mnie na blogu i w związku z tym chciąłabym
się się usprawiedliwić a mianowicie wczoraj z mężem wróciliśmy z podróży
poślubnej do Meksyku. O Meksyku marzyłam już od dawna i muszę przyznać że jak
dotąd były to najlepsze nasze wspólne wakacje, kraj jest bardzo ciekawy, jego
historia jeszce bardziej, ludzie niesamowicie uprzejmi i uśmiechnięci. Nie
chodzi tu o to żeby się chwalić ale chciałam powiedzieć że nie marnowałam czasu
i spróbowałam tylu potraw ile tylko się dało, a wszystko po to by na blogu
znalazło się jeszcze więcej ciekawych pomysłów nie z łakomstwa oczywiście.
Kuchnia meksykańska nie jest mi obca na blogu znalazło się już kilka
potraw z tej dziedziny między innymi meksykańska zupa z kurczaka na którą przepis
znalazlam już kilka lat temu w jakiejś gazecie ale dopiero niedawno udało mi
się ją ugotować. Podczas naszego urlopu miałam okazję spróbować tej zupy,
okazało się że serwują ją w każdej restauracji, że tak naprawdę nazywana jest
zupą z limonki a także że moja wersja wcale nie tak bardzo odbiega od
oryginału. Wszelkie niedociągnięcia zaraz poprawiam.
Po powrocie do domu zastały nas 2 stopnie mrozu w związku z tym
postanowiłam ugotować coś szybkiego, rozgrzewającego i najlepiej z małej ilości
składników no bo w lodówce oczywiście pustki. W dzisiejszym poście nie będzie
jednak kuchni meksykańskiej ale za to pyszny gorący rosołek orientalny który
wczoraj na szybko ugotowałam. Przepis na rosołek znalazłam tutaj ale jak zwykle
zrobiłam wszyttko po swojemu, skoro rosołek miał być orientalny dodałam do
niego makaron ryżowy zrezygnowałam też z ekspresowej wersji ponieważ w takich
zupach lubię gdy mięso kurczaka jest bardzo delikatne i miękkie no można też by
je nazwać rozgotowanym. Przepis na moją wersję rosołku orientalnego poniżej.
Składniki na 2 porcje – każda porcja około 263 kalorie
- pierś z kurczaka
- 2 kostki rosołowe
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- ząbek czosnku
- 1cm imbiru
- marchewka
- ½ czerwonej papryczki chilli
- 2 zielone cebulki
- 100g makaronu ryżowego
Do garnka wlać 5 szklanek wody, włożyć kurczaka i gotować na średnim
ogniu przez 30 minut. Po tym czasie wyjąć pierś z kurczaka a wodę w którym się
gotowała przecedzić przez drobne sito. Następnie wodę wlać z powrotem do
garnka, dodać 2 kostki rosołowe i łyżkę jasnego sosu sojowego. Pierś z kurczaka
poszarpać widelcem na mniejsze kawałki i włożyć z powrotem do garnka, gotować
kolejne 15 minut.
W międzyczasie obrać czosnek i pokroić w plasterki, imbir również obrać i
pokroić w plasterki a następnie na drobne kawałki. Marchewkę obrać, pokroić w
plasterki. Papryczkę chili również pokroić w plasterki, ilość papryki zależy od
jej ostrości i własnego upodobania ja lubię lekko ostre dania użyłam całej
papryki ale jak dla mnie rosołek był lekko za ostry dlatego proponuję dodać
tylko połowę, papryka chilli nie powinna zdominować całego dania. Zieloną
cebulkę umyć i drobno posiekać.
Po 15 minutach do rosołku dodać czosnek, imbir, marchewkę i paprykę
chilli, gotować kolejne 10 minut, następnie zdjąć rosół z gazu dodać zieloną
cebulkę, wszystko wymieszać i pozostawić w garnku jeszcze na 5 minut.
W międzyczasie ugotować makaron, pamiętając o tym że chiński makaron
gotuje się bardzo krótko nie więcej niż 1-2 minuty w zależości od grubości.
Ugotowany makaron przełożyć do miseczek, dodać rosołek, podawać od razu.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz