Strony

środa, 8 października 2014

Zupa caprese



Przygotowanie: 15 minut
Pieczenie: 60 mininut
Czas gotowania: 55 minut


Ta zupa jest po prostu genialna, jak tylko znalazłam ten przepis wiedziałam że to jest to i że koniecznie muszę go wypróbować. Oryginalny przepis można znaleźć tutaj, jako baze wykorzystałam zupe z pomidorów i bazylii według przepisu Iny Garten (przepis tutaj). Ja zupę z pomidorów i bazylii ugotowałam wcześniej i gorącą zamknęłam w słoikach, w ten sposób przygotowanie zupy caprese zajęło dosłownie kilka minut. Zupa jest pyszna, gorąca pomidorowa a roztopiona mozarella rozpływa się w ustach. Życzę smacznego!




 
Składniki na 6 małych porcji – kazda okolo 490 kalorii
  • 1.5kg dojrzałych pomidorów śliwkowych
  • łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżki + 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • opcjonalnie szczypta płatków chilli
  • 2 puszki siekanych pomidorów (2 x 400g)
  • ½ szklanki ubitych liści bazylii (1 duża doniczka)
  • łyżeczka świeżego tymianku
  • 500ml bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • 12 kromek bagietki
  • 6 łyżek pesto (gotowego lub z tego przepisu)
  • 375g mozarelli (3 kulki)
Piekarnik nagrzać do temperatury 200˚C. Pomidory przekroić na pół ułożyć na blasze, posypać solą i pieprzem, skropić 4 łyżkami oliwy z oliwek. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut.
W międzyczasie obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę nie musi być dokładnie bo i tak cebula w zupie się rozgotuje (ja robię to przy pomocy rozdrabniacza), obrać czosnek i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. 
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać masło następnie zeszklić cebulę. Na śrenim ogniu powinno to zająć około 10 minut, pod koniec smażenia dodać czosnek i płatki chili jeśli lubicie ostre smaki jeśli nie można je pominąć.  
Następnie dodać pomidory z puszki (dodajemy całą zawartość puszki razem z zalewą), bazylię, tymianek, bulion drobiowy i pieczone pomidory razem z sokiem który puściły pomidory w czasie pieczenia. Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez 40 minut.
Ugotowaną zupę przecisnąć przez sito by pozbyć się niepotrzebnych skórek i pestek.
Wszystkie powyższe czynności można wykonać wcześniej, zupę przechowywac w lodówce 2-3 dni, jeśli chcecie przechowywać ją dłużej można gorącą wlać do słoików, zamknąć i postawić do góry dnem by słoiki dobrze się zamknęły następnie przechowywać w lodówce do kilku tygodni lub po prostu zamrozić.
Teraz przygotowanie zupy caprese będzie już błyskawiczne. Zaczynamy od ponownego nagrzania piekarnika do temperatury 200˚C. 
Kromki bagietki ułożyć na blasze następnie włożyć do gorącego piekarnika na 5 minut. 

W międzyczasie ciepłą zupę wlać do żaroodpornych miseczek. 

Upieczone kromki bagietki wyjąć z piekarnika i każdą posmarować pesto. Do każdej zupy włożyć po dwie kromki bagietki z pesto. 

Kulki mozarelli przekroić na 4 grube plastry, na wierzch każdej zupy włożyć po 2 plastry mozarelli,


doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, na koniec skropić pozostałą oliwą,



 włożyć do piekarnika i zapiekać przez 10 minut lub do momentu aż ser się rozpuści. 

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł na zupę, i musi nieźle rozgrzewać. Pyszna propozycja ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dorotko, ale mam smaka na ta zupe. Przepis w 100% trafil w moj gust. Jest jedno ale.....Misiu ktory lubi zjesc nie lubi zabardzo sera na cieplo, za pesto jakos wyjatkowo nie przepada, wiec jedynym rozwiazaniem jest ze jak wpadniemy kiedys do was to z checia bym ta zupke zjadla. :) Pozdrawiam cie bardzo serdecznie

    OdpowiedzUsuń