Strony

sobota, 1 listopada 2014

Pikantna zupa ziemniaczana



Przygotowanie: 20 minut
Czas gotowania: 25 minut

Przepis na tę zupę mam już od dawna, niewim skąd ale prawdopodobnie z jakiejś babskiej gazety. Zupa jest szybka, prosta, askamitn i pikantna, doskonała jako lekka przekąska w chłodny dzień. U mnie wersja dla dorosłych z ostrym pieprzem cayenne ale gdy go pominiemy z powodzeniem można taką zupkę ugotować również dla dzieci. Można podawać samą lub z chrupiącym pieczywem w zależności od tego jak bardzo jesteście głodni. Smacznego!


Składniki na 4 porcje – każda około 477 kalorii:

  • 1kg mączystych ziemniaków (king edwards)
  • 1 mała cebula
  • 2 kostki bulionu drobiowego
  • 200g wędzonej  kiełbasy
  • 2 średniej wielkości marchewki (150g)
  • ¼ łyżeczka soli
  • 2/3 szlanki mrożonego groszku (100g)
  • 2 łyżeczki vegety
  • łyżka maggi
  • ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • szczypta pieprzu cayene (lub papryki chilli)
  • 150ml słodkiej śmietanki


Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Do dużego garnka wlać 2 szklanki wody dodać ziemniaki, cebulę i kostki rosołowe gotować aż ziemniaki będą miękkie. 

W międzyczasie kiełbasę pokroić w dużą kostkę (lub w plasterki jak kto woli) i podsmażyć na suchej patelni, odłożyć. 

Obrać marchewkę i również pokroić w kostkę, gotwać kilka minut w szklance wody z dodatkiem ¼ łyżeczki soli. Gdy marchewka zmięknie dodać groszek i kiełbasę.

Ugotowane ziemniaki i cebulę zmiksować razem z wywarem w którym się gotowały, zmiksowane ziemniaki przełożyć do garnka z marchewką, groszkiem i kiełbasą. 

Do blendera w którym miksowały się ziemniaki wlać szklankę gorącej wody, włączyć na chwilę by dokładnie wypłukać resztki ziemniaków, wszystko wlać do zupy. 

Dodać pozostałe przyprawy; vegetę, maggi, świeżo mielony pieprz i pieprz cayenne. Na koniec dodac śmietanę i wszystko dokładnie wymieszać

1 komentarz: