Przygotowanie: 20 minut
Czas gotowania: 25 minut
Przepis na tę zupę mam już od dawna, niewim skąd ale prawdopodobnie z
jakiejś babskiej gazety. Zupa jest szybka, prosta, askamitn i pikantna,
doskonała jako lekka przekąska w chłodny dzień. U mnie wersja dla dorosłych z ostrym
pieprzem cayenne ale gdy go pominiemy z powodzeniem można taką zupkę ugotować również
dla dzieci. Można podawać samą lub z chrupiącym pieczywem w zależności od tego
jak bardzo jesteście głodni. Smacznego!
Składniki na 4 porcje – każda około 477 kalorii:
- 1kg mączystych ziemniaków (king edwards)
- 1 mała cebula
- 2 kostki bulionu drobiowego
- 200g wędzonej kiełbasy
- 2 średniej wielkości marchewki (150g)
- ¼ łyżeczka soli
- 2/3 szlanki mrożonego groszku (100g)
- 2 łyżeczki vegety
- łyżka maggi
- ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- szczypta pieprzu cayene (lub papryki chilli)
- 150ml słodkiej śmietanki
Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Do dużego garnka
wlać 2 szklanki wody dodać ziemniaki, cebulę i kostki rosołowe gotować aż
ziemniaki będą miękkie.
W międzyczasie kiełbasę pokroić w dużą kostkę (lub w plasterki jak kto
woli) i podsmażyć na suchej patelni, odłożyć.
Obrać marchewkę i również pokroić w kostkę, gotwać kilka minut w szklance
wody z dodatkiem ¼ łyżeczki soli. Gdy marchewka zmięknie dodać groszek i
kiełbasę.
Ugotowane ziemniaki i cebulę zmiksować razem z wywarem w którym się
gotowały, zmiksowane ziemniaki przełożyć do garnka z marchewką, groszkiem i
kiełbasą.
Do blendera w którym miksowały się ziemniaki wlać szklankę gorącej wody,
włączyć na chwilę by dokładnie wypłukać resztki ziemniaków, wszystko wlać do
zupy.
Dodać pozostałe przyprawy; vegetę, maggi, świeżo
mielony pieprz i pieprz cayenne. Na koniec dodac śmietanę i wszystko dokładnie
wymieszać
Świetna zupa na jesień :)
OdpowiedzUsuń