Strony

niedziela, 12 października 2014

Ciasteczka pistacjowe



Przygotowanie: 30 minut
Czas pieczenia 35 minut

Przepis na ciasteczka dostałam już kilka lat temu od koleżanki z pracy. Pamiętam że przyniosła takie ciasteczka żeby nas poczęstować chyba tak po prostu bez okazji, poprosiłam o przepis bo już wtedy lubiłam zbierać różnego rodzaju przepisy kulinarne i tak oto przepis na ciasteczka przeleżał z innymi różnymi wycinkami z gazet i zapiskami. Ciasteczka wyszły dokładnie takie jak pamiętam kruche i delikatne. Dzięki whiskey ciasto pachniało bardzo pysznie. Do wycinania ciasteczek użyłam okrągłej foremki do wycinania o średnicy 8cm, wyszło mi 20 ciasteczek.


 Składniki na 20 ciasteczek o średnicy 7cm – każde około 294 kalorie

  • 4 szklanki maki (640g)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (8g)
  • ½ szklanki cukru (140g)
  • duże opakowanie cukru waniliowego (30g)
  • ¼ płaskiej łyżeczki soli
  • kostka masla (250g)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka pokruszonych pistacji (150g)
  • 3 łyżki whiskey (45ml)

 
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Zimne masło pokroić w drobną kostkę. Pistacje posiekać nożęm tak by część orzeszków była pokruszona a część nadal w całości.
Odsypać pół szklanki mąki a resztę wsypać do miski, dodać cukier, cukier waniliowy, sól, pokrojone w kostkę masło, jaja i whiskey. Zagnieść ciasto ale niezbyt długo kawałki masła nie powinny do końca sie rozmieszać wtedy podczas pieczenia będą się topić dzięki czemu ciasteczka będą chrupiące. na koniec dodać pokruszone pistacje.
Ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę, spłaszczyć ręką a następnie posypać mąką i rozwałkować na grubość mniej więcej 8mm, wałek sam się zatrzyma na odpowiedniej grubości bo w cieście są również całe pistacje więc nie uda się go zbyt cienko rozwałkować. Z ciasta wycinać ciasteczka i układać na blasze. Nie rosną zbyt mocno więc nie trzeba zostawiać dużych odstępów. Piec w piekarniku nagrzanym do 175˚C na złoty kolor (u mnie 35 minut).

2 komentarze: