Przygotowanie:5 minut
Czas gotowania: 10 minut
Ostatnio trochę zabrakło mi czasu na blogowanie ale jestem już z powrotem
z głową jeszcze pełniejszą pomysłów na pyszności które chciałabym zamieścić na blogu.
Na wytłumaczenie pochwalę się że niedawno zostałam żoną Pana P i to właśnie
zaprzątnęło moją głowę na tyle że na blogowanie zabrakło czasu. W zeszłym
tygodniu wróciliśmy z urlopu w Polsce, ja w domu byłam aż miesiąc zdążyłam podpatrzeć kuchnię mamy i taty i skosztować
wielu przez nich przygotowanych pyszności. Przypomniałam sobie jakie dobre jest
domowe jedzonko zrobione ze śweżych pachnących polskich warzyw.
Jajka po benedyktyńsku zrobiłam już dawno są dość trudne w przygotowaniu
ale za to bardzo pyszne. Dostaliśmy z Piotrkiem jaja od Babci takie świeże od
kurek biegających po podwórku więc na pewno jutro na śniadanko zrobię mężulkowi
takie jaja. Wy też zróbcie sobie takie pyszności szynkę można zastąpić czym się
chce; boczkiem, gotowanym szpinakiem, wędzonym lub pieczonym łososiem albo duszonym
kapeluszem grzyba portobello.
Składniki na dwie porcje – każda porcja około 692 kalorie
- 100g masla
- 2 żółtka
- 4 jajka
- szczypta białego pieprzu
- szczypta soli
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżka octu
- 2 miekkie bułki
- 4 plastry szynki
Do miski włożyć masło, dodać 2 żółtka i 2 łyżki zimnej wody. W garnku
zagotować małą ilość wody, zmniejszyć ogień, a następnie postawić na garnku
miskę z masłem żółtkami i wodą, wszystko ubijać trzepaczką, gdy masło się
rozpuści, a sos zgęstnieje, podnieść temperaturę pod garnkiem z wodą i cały
czas mieszać. Sos będzie gotowy gdy zgęstnieje i zacznie się nad nim unosić
para. Miskę zdjąć z garnka i przyprawić sos solą, pieprzem i łyżeczka soku
cytrynowego, jeśli sos będzie zbyt gesty można dodać kilka łyżek wody.
W osobnym garnku zagotować wodę, dodać ocet. Zmiejszyć gaz i kolejno
wbijać jajka (ja troszkę oszukałam i użyłam specjalnych silikonowych foremek do gotowania jaj na parze). W międzyczasie bułki przekroić na poł i włożyć do piekarnika lub
tostera. Gdy bułki się podpieką na każdej ułożyć plaster szynki, jajko i polać
sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz