Przygotowanie:10 minut
Czas gotowania:20 minut
Nie pamiętam już skąd wzięłam przepis na tę zupę, ale jet ona szybka do przygotowania, smaczna, słono pikantna w sam raz na szybki lunch. Większość składników bez problemu jest dostępna w sklepie, jedynie pak choi może być trudny do zdobycia ja bardzo zachęcam by go poszukać bo jest to ciekawe i dobre warzywo ale jeśli nie uda wam się go zdobyć można zastąpić go kapustą chińską.
Składniki na 2 porcje – każda porcja około 240 kalorii
- kostka rosołowa drobiowa
- pół czerwonej papryki
- 2 główki pak choi
- 175g gotowanych krewetek
- 2 cebulki dymki
- 1 zielone chili
- 3 łyżki sosu rybnego
- 50g chińskiego makaronu
W garnku zagotować 3 szklanki wody, dodać kostkę rosołową i 3 łyżki sosu
rybnego. Odkroić koncówkę pak choi tak aby oddzielić od siebie wszystkie
liście, czerwoną paprykę i chili pokroić w plasterki. Warzywa wrzucić do zupy i
gotować około 5 minut. Następnie wrzucić obrane i ugotowane krewetki.
Dymkę pokroić w drobne talarki. W osobnym garnku zagotować wodę, dodać trochę
oleju i ugotować w niej makaron (uwaga chiński makaron gotuje się przez kilka minut ja zazwyczaj gotuję go nie dłużej niż 2 minuty. Dymkę wrzucić do zupy zamieszać i zdjąć z ognia.
Makaron nałożyć do miseczek a następnie wlać do nich zupę.
Swietny przepis! Szybka i tradycyjna zupa, lepsza
OdpowiedzUsuńniz w Wagamama :) Na pewno wyprobuje.