Strony

czwartek, 17 lipca 2014

Orientalna zupa z krewetkami



Przygotowanie:10 minut
Czas gotowania:20 minut

Nie pamiętam już skąd wzięłam przepis na tę zupę, ale jet ona szybka do przygotowania, smaczna, słono pikantna w sam raz na szybki lunch. Większość składników bez problemu jest dostępna w sklepie, jedynie pak choi może być trudny do zdobycia ja bardzo zachęcam by go poszukać bo jest to ciekawe i dobre warzywo ale jeśli nie uda wam się go zdobyć można zastąpić go kapustą chińską.


Składniki na 2 porcje – każda porcja około 240 kalorii
  • kostka rosołowa drobiowa
  • pół czerwonej papryki
  • 2 główki pak choi
  • 175g gotowanych krewetek
  • 2 cebulki dymki
  • 1 zielone chili 
  • 3 łyżki sosu rybnego 
  • 50g chińskiego makaronu

W garnku zagotować 3 szklanki wody, dodać kostkę rosołową i 3 łyżki sosu rybnego. Odkroić koncówkę pak choi tak aby oddzielić od siebie wszystkie liście, czerwoną paprykę i chili pokroić w plasterki. Warzywa wrzucić do zupy i gotować około 5 minut. Następnie wrzucić obrane i ugotowane krewetki. Dymkę pokroić w drobne talarki. W osobnym garnku zagotować wodę, dodać trochę oleju i ugotować w niej makaron (uwaga chiński makaron gotuje się przez kilka minut ja zazwyczaj gotuję go nie dłużej niż 2 minuty. Dymkę wrzucić do zupy zamieszać i zdjąć z ognia. Makaron nałożyć do miseczek a następnie wlać do nich zupę.

1 komentarz:

  1. Swietny przepis! Szybka i tradycyjna zupa, lepsza
    niz w Wagamama :) Na pewno wyprobuje.

    OdpowiedzUsuń