Przygotowanie: 15 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Składniki na 4 duże pizze
Ciasto:
- 500g białej mąki chlebowej
- 2 opakowania suchych drożdży (14g)
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki:
- 750g sosu pomidorowego
- 2 łyżeczki oregano
- 2 czerwone papryki
- 16 plastrów sera mozarella do pizzy
- 4 duże pieczarki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 8 filecików anchois
- 12 dużych plasterków pikantnego salami
- 2 łyżki kaparów
- mały słoiczek marynowanych karczochów
- 12 czarnych oliwek
- świeżo mielony pieprz
- sól
Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól i oliwę z oliwek i 360-390ml
letniej wody, wszystko wymieszać. Ugniatać na posypanej mąką stolnicy do
uzyskania gładkiego ciasta (ja wyręczam się robotem). Z ciasta uformować 4 kule
lekko spłaszczyć i rozwałkować na płaskie placki, pozostawić w ciepłym miejscu
na około godzinę do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Papryki posmarować olejem, włożyć
do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut, wyjąć z piekarnika, ostudzić a
następnie zdjąć skórkę, usunąć gniazda nasienne, pokroić paprykę w paski.
Włożyć do piekanrnika blachę na której będzie piekła sie pizza. Rozwałkować
ciasto na płaski placek, przełożyć rozwałkowane ciasto na rozgrzaną i posypaną
lekko mąką blachę. Piec w piekarniku przez okolo 10 minut. W tym czasie przygotować
pozostałe składniki; pieczarki pokroić w cienkie plasterki, włożyć do miseczki
skropić łyżką oleju, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem,wymieszać. Następnie
wyjać podpieczone ciasto, posmarować sosem pomidorowym, na każdej pizzy położyć
4 plastry mozarelli, następnie na ¼ pizzy położyć pieczarki, na kolejnej
ćwiartce położyć paprykę i fileciki anchovy, na kolejnej ćwiartce oliwki i
karczochy a na ostatniej salami i kapary. Pizze wstawić do piekarnika na
kolejne 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz