Strony

środa, 23 lipca 2014

Pizza 4 pory roku



Przygotowanie: 15 minut
Czas pieczenia: 25 minut

Składniki na 4 duże pizze

Ciasto:
  • 500g białej mąki chlebowej
  • 2 opakowania suchych drożdży (14g)
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatki:
  • 750g sosu pomidorowego
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 czerwone papryki
  • 16 plastrów sera mozarella do pizzy
  • 4 duże pieczarki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 8 filecików anchois
  • 12 dużych plasterków pikantnego salami
  • 2 łyżki kaparów
  • mały słoiczek marynowanych karczochów
  • 12 czarnych oliwek
  • świeżo mielony pieprz
  • sól



Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól i oliwę z oliwek i 360-390ml letniej wody, wszystko wymieszać. Ugniatać na posypanej mąką stolnicy do uzyskania gładkiego ciasta (ja wyręczam się robotem). Z ciasta uformować 4 kule lekko spłaszczyć i rozwałkować na płaskie placki, pozostawić w ciepłym miejscu na około godzinę do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Papryki posmarować olejem, włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut, wyjąć z piekarnika, ostudzić a następnie zdjąć skórkę, usunąć gniazda nasienne, pokroić paprykę w paski.
Włożyć do piekanrnika blachę na której będzie piekła sie pizza. Rozwałkować ciasto na płaski placek, przełożyć rozwałkowane ciasto na rozgrzaną i posypaną lekko mąką blachę. Piec w piekarniku przez okolo 10 minut. W tym czasie przygotować pozostałe składniki; pieczarki pokroić w cienkie plasterki, włożyć do miseczki skropić łyżką oleju, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem,wymieszać. Następnie wyjać podpieczone ciasto, posmarować sosem pomidorowym, na każdej pizzy położyć 4 plastry mozarelli, następnie na ¼ pizzy położyć pieczarki, na kolejnej ćwiartce położyć paprykę i fileciki anchovy, na kolejnej ćwiartce oliwki i karczochy a na ostatniej salami i kapary. Pizze wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz