Przygotowanie: 15 minut
Smażenie: 15 minut
Pieczenie: 20 minut
Dzisiejsza propozycja to zapiekanka ziemniaczana na którą przepis
znalazłam tutaj na blogu Dwie chochelki. Moja
wersja nieco odchudzona ale mam nadzieję że nadal równie smaczna. Taka
zapiekanka jest doskonałym dodatkiem do pieczonych ryb i mięs. Ja podałam ją z
rybą którą posmarowałam olejem, posypałam gotową przyprawą do ryb i upiekłam w
piekarniku w tym samym czasie co zapiekankę na półce poniżej.
Składniki na 2 porcje zapiekanki – każda porcja około 575 kalorii
- 600g ziemniaków
- 1 cebula
- 1 duży por tylko biała i jasnozielona część
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 150ml słodkiej śmietanki
- 3 łyżki klarowanego masła do smażenia (45g)
Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać, pokroić w
talarki, por obrać,opłukać i również pokroić w talarki. Na patelni rozgrzać
łyżkę masła, smażyć ziemniaki partiami mniej więcej 2
minuty z każdej strony, ziemniaki mają się tylko delikatnie zarumienić, nie trzeba
ich długo smażyć bo będą jeszcze piekły się w piekarniku. Każdą partię
ziemniaków doprawić do smaku solą, pieprzem i bardzo delikatnie gałką
muszkatołową.
Nagrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Następnie podsmażyć na patelni
cebulę i por, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Układać na przemian
w naczyniu żaroodpornym ziemniaki, por i cebulę. Na patelni zagotować
śmietankę, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać świeżo posiekaną
natkę pietruszki, polać śmietaną ziemniaki, piec w piekarniku przez 20 minut,
przed wyjęciem z piekarika sprawdzić widelcem lub wykałaczką czy ziemniaki są
miekkie.
Uwielbiam wszelkie zapiekanki, Twoja propozycja również mi się bardzo podoba.
OdpowiedzUsuń