Strony

piątek, 20 grudnia 2013

Barszcz czerwony bez zakwasu


Przygorowanie: 20 minut

Czas gotowania: 1.5 godziny

Dziś prosty sposób na barszcz czerwony, tradycyjną polską zupę, która pojawia się na każdym świątecznym stole obok innych wspaniałych pyszności które na ten szczgólny dzień przygotowujemy.

Po raz pierwszy zrobiłam go w zeszłym roku i ponieważ nie korzystałam z żadnego przepisu to nawet nie wiedziałam że wcześniej powinnam zrobić zakwas. Tak więc, powstał mój łatwy i szybki do przygotowania barszcz równie pyszny zakwaszony octem winnym lub cytryną.

Barszczyk nie tylko jest bardzo smaczny ale również bardzo zdrowy ponieważ buraki zawierają duże ilości kwasu foliowego, witaminę C, a także żelazo, wapń, magnez i potas, dlatego przepis ten gorąco polecam.

Składniki na 4 porcje – każda porcja około 90 kalorii

  • 1,5 kg buraków
  • 1 por
  • ½ selera
  • pietruszka
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 2 suszone grzyby
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • łyżka vegety
  • skórka z wędzonego boczku
  • 2 łyżki majeranku
  • łyżeczka pieprzu (barszczyk będzie pikantny)
  • 2 łyżki winnego octu lub soku z cytryny
  • ½ łyżeczki soli



Do dużego garnka wlać 2 i pół litra zimnej wody, dodać obrane i pokrojone na drobne części buraki, por, seler, pietruszkę, marchewkę, czosnek i cebulę. Następnie dodać suszone grzyby, liść laurowy , ziele angielskie, vegetę i skórkę z wędzonego boczku. Gotować na dużym ogniu do momentu zagotowania, następnie zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu jeszcze pótorej  godziny. Następnie barszcz odcedzić, doprawić do smaku majerankiem, świeżo mielonym pieprzem, octem winnym i solą. Podawać gorący z uszkami lub jako dodatek do krokietów lub pasztecików.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz