Strony

sobota, 7 grudnia 2013

Rosół z kurczaka


Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania:  3 godziny

Dzisiaj w garnku siedzi kura, a nawet dwie nogi od kury. Rosół to najpopolarniejsz polska zupa, dobra na każdą okazję i pogodę. Doskonała na poprawienie samopoczucia w zimowe popołudnie.

Składniki na porcje dla 4 osob – każda porcja około 312 kalorii
  • 2 udka z kurczaka
  • marchewka
  • 2 kostki rosołowe
  • mała pietruszka
  • natka zielonej pietruszki
  • mała cebula
  • ½ łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz
  • 125g makaronu
Mięso umyć w zimnej wodzie, włożyć do garnka zalać 2l zimnej wody i podgrzewać na wolnym ogniu tak aby rosół się nie zagotował przez około godzinę. Zebrać szumowiny z wierzchu, dodać kostki rosołowe i sól.
Marchewkę i korzeń pietruszki, pokroic w plasterki i wrzucic do gotującej się zupy. Cebulę pokroic na czesci i opalić nad gazem. Ja cebule obieram choć podobno lepiej jest zostawić łupinkę, wtedy rosół ma też inny, ciemniejszy kolor ale a ja wole taki słomkowy.
Opaloną cebulę wrzucić do rosołu i gotować jeszcze 2 godziny na malym ogniu aż mięso i warzywa będą miękkie. Ważne jest aby rosól się nie zagotował (powinien tylko lekko bulgotać). Tuż przed wyłączeniem przyprawić posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz