Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania: 3 godziny
Dzisiaj w garnku siedzi kura, a nawet dwie nogi od kury. Rosół to najpopolarniejsz polska zupa, dobra na każdą okazję i pogodę. Doskonała na poprawienie samopoczucia w zimowe popołudnie.
Składniki na porcje dla 4 osob – każda porcja około 312 kalorii
Czas gotowania: 3 godziny
Dzisiaj w garnku siedzi kura, a nawet dwie nogi od kury. Rosół to najpopolarniejsz polska zupa, dobra na każdą okazję i pogodę. Doskonała na poprawienie samopoczucia w zimowe popołudnie.
Składniki na porcje dla 4 osob – każda porcja około 312 kalorii
- 2 udka z kurczaka
- marchewka
- 2 kostki rosołowe
- mała pietruszka
- natka zielonej pietruszki
- mała cebula
- ½ łyżeczki soli
- świeżo mielony pieprz
- 125g makaronu
Mięso umyć w zimnej wodzie, włożyć do garnka zalać 2l zimnej wody i
podgrzewać na wolnym ogniu tak aby rosół się nie zagotował przez około godzinę.
Zebrać szumowiny z wierzchu, dodać kostki rosołowe i sól.
Marchewkę i korzeń
pietruszki, pokroic w plasterki i wrzucic do gotującej się zupy. Cebulę pokroic
na czesci i opalić nad gazem. Ja cebule obieram choć podobno lepiej jest zostawić
łupinkę, wtedy rosół ma też inny, ciemniejszy kolor ale a ja wole taki słomkowy.
Opaloną
cebulę wrzucić do rosołu i gotować jeszcze 2 godziny na malym ogniu aż mięso i
warzywa będą miękkie. Ważne jest aby rosól się nie zagotował (powinien tylko
lekko bulgotać). Tuż przed wyłączeniem przyprawić posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.
Podawać z makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz