Przygotowanie: 15 minut
Czas oczekiwania: 1 godzina
Pieczenie: 15 minut
Czas oczekiwania: 1 godzina
Pieczenie: 15 minut
Przepis na te ciasteczka wymyśliłam sama gdy zastanawiałam się co zrobić ze skórką pomarańczową którą dostałam od mamy. Ciasteczka są kruche i pachnące idealne na świąteczny stół. Doskontałe w zimowe wieczory ze szklanką gorącej herbaty.
Składniki na 40 ciasteczek– każde około 95 kalorii
- kostka zimnego masła
- 2 żółtka
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru (32g)
- łyżka cukru waniliowego (16g)
- łyżka likieru pomarańczowego (u mnie cointreau)
- łyżeczka startej skórki z pomarańczy
- 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej gotowej lub z tego przepisu
Do miski wsypać mąkę (pół szklanki odłożyć do podsypywania stolnicy), dodać posiekane masło, żółtka, cukier, cukier waniliowy, likier pomrańczowy, startą i kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Zagnieść ciasto i odstawić na godzinę do lodówki. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto na grubość około 5mm ale nie cieniej bo ciasto jest bardzo kruche, wycinać ciasteczka w dowolnym kształcie. Ja użyłam kwadratowej foremki o boku 8cm. Gotowe ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 175˚C 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz