Przygotowanie: 30 minut
Czas smażenia i gotowania: 40 minut
U nas na stole często pojawia się kasza, jest bardzo zdrowa bo zawiera
mikro i makro elementy oraz witaminy z grupy B, kasza poprawia funkcjonowanie
układu pokarmowego i wzmacnia koordynację organizmu. Są w niej również magnez,
fosfor, wapń, potas i żelazo. Nie można też zapomnieć o błonniku, który poprawia
pracę jelit, zapobiega wzdęciom i ułatwia odchudzanie. Dlatego właśnie staram
się by kasza pojawiła się w naszym jadłospisie raz w tygodniu. Dziś proponuję
klopsiki w sosie koperkowym.
Składniki na 4 porcje - każda porcja około 556 kalorii
- 500g mięsa mielonego z indyka
- ząbek czosnku
- cebula
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- jajko
- ½ czerstwej bułki grahamki
- 2 łyżki bułki tartej
- ¼ szklanki mleka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 płaskie łyżki mąki
- 150ml sodkiej śmietanki
- kostka rosołowa drobiowa
- ½ pęczka swieżego koperku
Czerstwą bułkę pokroić na mniejsze kawałki i namoczyć w mleku, pozostawić
na kilka minut. Mięso, cebulę i odciśniętą bułkę przmielić przez maszynkę. Do
miski włożyć mięso, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać
sól, pieprz, bułke tartą i pozostałe od bułki mleko. Wbić jajo i wszystko wymieszać,
z przygotowanej masy uformować wilgotnymi dłońmi 20 klopsików.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, gotowe klopsiki smażyć po kilka minut
z każdej strony, nie muszą być zbyt mocno wypieczone bo będą jeszcze gotowały
się w bulionie.
W garnku zagotować dwie szklanki wody, dodać kostkę rosołową i zrobić
bulion. Odlać pół szklanki bulionu i odstawić do przestygnięcia, podsmażone
klopsiki wrzucać do gotujacego się bulionu i gotować na małym ogniu okolo 20
minut. W tym czasie drobno posiekać koperek.
Po 20 minutache wyjąć klopsiki a pozostały bulion zdjąć z gazu i przecedzić
przez sito. Do szklanki z zimnym bulionem dodać mąkę i dobrze wymieszać, następnie
mąkę z bulionem wlać do gorącego bulionu, wymieszać i znów postawić na gazie. Mieszać
aż powstanie sos, dodać koperek, znow zdjąć z gazu i powoli wlewać śmietanę. Wrzucić
klopsiki i wszystko gotować jeszcze kilka minut. Klopsiki podawać z kaszą lub
ziemniakami.
Klopsiki uwielbiam w każdym wydaniu :) A do kasz też ostatnio przykładam większą wagę - bardzo lubię jęczmienną, no i intensywnie zapoznaję się z jaglaną :) Do gryczanej jednak wciąż nie mogę się przekonać...
OdpowiedzUsuń