Strony

środa, 11 grudnia 2013

Klopsiki w sosie koperkowym

 
Przygotowanie: 30 minut
Czas smażenia i gotowania: 40 minut
U nas na stole często pojawia się kasza, jest bardzo zdrowa bo zawiera mikro i makro elementy oraz witaminy z grupy B, kasza poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego i wzmacnia koordynację organizmu. Są w niej również magnez, fosfor, wapń, potas i żelazo. Nie można też zapomnieć o błonniku, który poprawia pracę jelit, zapobiega wzdęciom i ułatwia odchudzanie. Dlatego właśnie staram się by kasza pojawiła się w naszym jadłospisie raz w tygodniu. Dziś proponuję klopsiki w sosie koperkowym.
Składniki na 4 porcje - każda porcja około 556 kalorii 
  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • jajko
  • ½ czerstwej bułki grahamki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • ¼ szklanki mleka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 płaskie łyżki mąki
  • 150ml sodkiej śmietanki
  • kostka rosołowa drobiowa
  • ½ pęczka swieżego koperku

Czerstwą bułkę pokroić na mniejsze kawałki i namoczyć w mleku, pozostawić na kilka minut. Mięso, cebulę i odciśniętą bułkę przmielić przez maszynkę. Do miski włożyć mięso, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać sól, pieprz, bułke tartą i pozostałe od bułki mleko. Wbić jajo i wszystko wymieszać, z przygotowanej masy uformować wilgotnymi dłońmi 20 klopsików.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, gotowe klopsiki smażyć po kilka minut z każdej strony, nie muszą być zbyt mocno wypieczone bo będą jeszcze gotowały się w bulionie.
W garnku zagotować dwie szklanki wody, dodać kostkę rosołową i zrobić bulion. Odlać pół szklanki bulionu i odstawić do przestygnięcia, podsmażone klopsiki wrzucać do gotujacego się bulionu i gotować na małym ogniu okolo 20 minut. W tym czasie drobno posiekać koperek.
Po 20 minutache wyjąć klopsiki a pozostały bulion zdjąć z gazu i przecedzić przez sito. Do szklanki z zimnym bulionem dodać mąkę i dobrze wymieszać, następnie mąkę z bulionem wlać do gorącego bulionu, wymieszać i znów postawić na gazie. Mieszać aż powstanie sos, dodać koperek, znow zdjąć z gazu i powoli wlewać śmietanę. Wrzucić klopsiki i wszystko gotować jeszcze kilka minut. Klopsiki podawać z kaszą lub ziemniakami.

1 komentarz:

  1. Klopsiki uwielbiam w każdym wydaniu :) A do kasz też ostatnio przykładam większą wagę - bardzo lubię jęczmienną, no i intensywnie zapoznaję się z jaglaną :) Do gryczanej jednak wciąż nie mogę się przekonać...

    OdpowiedzUsuń