Strony

poniedziałek, 23 grudnia 2013

Krokiety z kapustą i grzybami


Przygotowanie: 15 minut
Smażenie: 40 minut

Ostatnio nasąpiła krótka przerwa w blogowaniu z kilku powodów, jednym z nich były święta, do tego trwa u nas remont kuchni więc gotowaniem było jedynie odgrzewanie pizzy w piekarniku który stał na środku zdemolowanej kuchni, do tego jeszcze zepsuł mi się komputer, nagle zaniemógł, nie muszę chyba pisać co to znaczy ... zdjęcia, zapiski i mnóstwo jeszcze nie wypróbowanych przepisów zniknęło no oczywiście mam gdzieś zapasową kopię tyle że nie jest ona zbyt aktualna, ale nie ma co się przejmować bo i tak zostało jeszcze mnóstwo wycinków z gazet, wydrukowanych przepisów i stosy książek kulinarnych tam też znajdują się nie wypróbowane jeszcze przepisy więc może tak naprawdę mój komputer zrobił mi przysługę. Na koniec jeszcze problemy techniczne przy używaniu służbowego laptopa, w końcu udało się ... blogowania ciąg dalszy, dzisiejszy przepis na krokiety z kapustą i grzybami z ocalałego zbioru własnych zapisków. 
U mnie wyszło 6 krokietów ale wszystko zależy od tego jak dużą macie patelnię (moja jest dość duża) i jak grube będą naleśniki, nie powinny być zbyt grubę bo wtedy będą się ciężko zwijać, zbyt cienkie popękaja. Radzę też zwijać krokiety dopiero gdy naleśniki wystygną bo gorące również łatwo pękają. Krokiety najlepiej smakują ze szklanką gorącego barszczu.


Składniki na 6 krokietów – każdy około 410 kalorii

Naleśniki:
  • półtorej szklanki mąki
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • szklanka wody
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
Farsz:
  • łyżka masła
  • łyżka oleju
  • 50g suszonych grzybów
  • 300g kiszonej kapusty
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • łyżeczka vegety
  • łyżeczla maggi
  • łyżeczka ziołowego pieprzu
Ponadto:
  • jajko
  • 8 łyżek bułki tartej
  • pół szklanki oleju do smażenia

Grzyby włożyć do miski i zalać zimną wodą, odstawić. W międzyczasie przygotować naleśniki. Jajka wbić do dużej misy, dodać sól, wodę, mleko i miksować na niskich obrotach. Mąkę przesiać cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę, pod koniec miksowania dodać 2 łyżki oleju. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany.
Rozgrzać mocno patelnię dodać kilka kropel oleju, zdjąć patelnię z gazu, lekko przechylić i dużą łyżką wazową wlewać ciasto, obracać patelnią by ciasto rozlało się na całej jej powierzchni. Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron. Następnie odstawić by przestygły.
Przygotować farsz. Grzyby przecedzić przez sito, pokroić w drobne paseczki, cebulę obrać przekroić na 4 części a następnie pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać łyżkę oleju podsmażyc grzybki, dodać cebulę i płaska łyżeczka vegety, smażyć razem kilka minut. Kapuste odcisnąć ale nie płukac, pokroić nożem i wrzucić na patelnię. Dodać liść laurowy i ziele angielskie, doprawić maggi i smażyć jakieś 10 minut, pod koniec dodać płaską łyżeczkę ziołowego pieprzu, wszystko dobrze wymieszać, zdjąć patelnie z gazu odstawić farsz by przestygnął.
Naleśniki rozkładać na blacie, farsz podzielić po równo na każdy naleśnik po czym zwijać krokiety. Przygotować dwie miseczki w jednej roztrzepać jajko a do drugiej wsypać bułkę tartą. Zwinięte krokiety moczyć w jajku a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć krokiety z każdej strony na złoty kolor. Krokiety można przygotować wcześniej i podgrzewać w piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz