Strony

sobota, 16 listopada 2013

Zupa z wędzonego łupacza (Cullen skink)


Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania: 30 minut
Oryginalna nazwa tej zupy to Cullen skink, jest to zawiesista Szkocka zupa z wędzonego łupacza, ziemniaków i cebuli. Niedawno miałam okazję skosztować tej pysznej zupy podczas podróży służbowej do Glasgow, tak mi zasmakowała że sama postanowiłam ją ugotować. Wzorowałam się na tym przepisie. 
Składniki na 4 porcje - każda porcja około 380 kalorii
  • 2 szklanki mleka
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki masła (30g)
  • 450g wędzonego łupacza
  • 1 cebula
  • 600g mączystych ziemniaków
  • liść laurowy
  • płaska łyżeczka vegety
  • szczypta soli
  • szczypta białego pieprzu
  • kilka gałązek szczypiorku 
Mleko wlać do dużego garnka, włożyć liść laurowy i rybę, wszysko gotować razem na małym ogniu kilka minut. Następnie zdjąć garnek z gazu, wyjąć rybę i pozostaiwić z boku by przestygła.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, lekko posolić, smażyć kilka minut aż cebula się zeszkli, należy uważać by cebula się nie przypaliła. Następnie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka z mlekiem, dodać 2 szklanki wody i zeszkloną cebulkę. Wszystko gotować aż ziemniaki zmiękną.
Połowę zupy zmiksować w blenderze lub podusić ziemniaki tłuczkiem, można też wykorzystać ugotowanie pure z ziemniaków które zostało nam z obiadu. Niektóre przepisy wykorzystują tylko pure ziemniaczane ale ja wolę zostawić kilka ziemniaczków w całości a resztę zmksować żeby zupa była gęściejsza.
Rybę obrać ze skóry i ości a następnie wrzucić do garnka z zupą, wszystko doprawić do smaku pieprzem i gotować razem jeszcze kilka minut.
Na chwilę przed końcem posiekać drobno szczypiorek i dodać do zupy. W razie potrzeby dopraiwić solą i pieprzem ale radzę uważać z solą bo wędzona ryba jest dość słona sama w sobie. Podawać z chrupiącym chlebem.

2 komentarze:

  1. To musi być bardzo ciekawy smak. Z wędzoną rybą? Nie jadłam, ale jestem "otwarta" na nowości więc chętnie spróbuję. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam.. jest pyszna.. ale tam gdzie ją serwowali dodali odrobinę tartej pietruszki,marchwi oraz seler. Jak byście byli kiedyś w Szkocji to niedaleko Glasgow jest miejscowość Balmacha a tam hotel-restauracja The Oak Three Inn przy Loch Lomond (największe jezioro w Szkocji) piękne miejsce, tam jadlam najlepszą wersję tej zupy.

    OdpowiedzUsuń