Strony

sobota, 12 października 2013

Witlinek po chińsku


Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania i smażenia: 20 minut

Witlinek to ryba z gatunku dorszowatych spotykana w Północnym Atlantyku, Morzu Północnym i zachodnich rejonach Bałtyku. Jest smaczny ale dość rzadko spotykany, jeśli więc nie uda wam się go kupić do tego przepisu można wykorzystać inną białą rybę taką jak: dorsz, mintaj czy sandacz. Przepis pochodzi z gazetki "Morrisons magazine".

Składniki na 2 porcje – każda porja około 493 kalorii
  • 4 filety z witlinka
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • 3 cebulki dymki
  • 2.5cm kawałek imbiru
  • 8 łyżek jasnego sosu sojowego
 
Rybę podzielić na mniejsze kawałki, osuszyć i ugotować na parze przez około 15 minut. Jeśli nie posiadacie parowara można to zrobić na metalowym sitku nad garnkiem z wrzącą wodą lub na kratce do studzenia ciast położonej na woku i przykrytej przykrywką.
Podczas gdy ryba się gotuje obrać imbir i pokroić w plasterki, szalotkę pokroić na mniejsze kawałki o długości około 4cm.
Po 15 minutach sprawdzić widelcem czy ryba jest ugotowana. Jeśli ryba jest gotowa w woku rozgrzać 2 łyżki oleju sezamowego, dodać dymkę i imbir, wszystko wymieszać następnie dodać sos sojowy i gotować jeszcze około minuty aż sos lekko odparuje. Gorącym sosem polać rybę, podawać z ryżem.

1 komentarz:

  1. Robie czesto witlinka,ale po chinsku... warto sprobowac:)

    OdpowiedzUsuń