Strony

poniedziałek, 27 maja 2013

Zupa ogórkowa


Przygotowanie: 15 minut
Czas gotowania: 2 godziny

Składniki na 4 porcje – każda porcja około 230 kalori
  • litrowy słoik kiszonych ogórków
  • ćwiartka kurczaka
  • 2 kostki rosołowe
  • 4 średniej wielkości ziemniaki (300g)
  • 1 mała cebula
  • 1 mała marchewka
  • 1 mały seler
  • 2 łyżki świego drobno posiekanego kopereku
  • ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 100ml słodkiej śmietanki
Do garnka wlać 5 szklanek wody, włożyć kurczaka i kostki rosołowe. Cebulę przekroić na pół, przypalić nad gazem (ja robię to na płycie ceramicznej i też wychodzi), przypaloną cebulę wrzucić do garnka i gotować wszystko na wolnym ogniu godzinę uważając by zupa się nie zagotowała. W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić w grubą kostkę. Marchewkę i seler obrać, ogórki, marchewkę i seler zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Po godzinie czasu dodać ziemniaki, i nadal gotować zupę na bardzo malym ogniu a gdy ziemniaki zmiękną wyjąć kurczaka, dodać marchewkę, seler i ogórki. Gotować aż wszystkie składniki będą miekkie. Kurczaka obrać ze skóry i kości, mięsko pokroić i z powrotem wrzucić do zupy. Na konieć doprawić zupę świeżo mielonym pieprzem i dodać koperek. Odlać trochę zupy i powoli wlewać śmietanę ciągle mieszając tak by śmietana się nie zwarzyła, następnie zupę ze śmietaną z powrotem powoli wlać do zupy.

2 komentarze:

  1. U mnie też dziś ogórkowa ;)
    Pamiętam jak moja Mama zawsze opalała cebulę nad palnikiem na rosół :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super że u Ciebie też była ogórkowa! Jaką zupe robimy za tydzien? Myślałam o pomidorowej!

    OdpowiedzUsuń