Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 20 minut
Dzisiejsza propozycja to zapiekanka ryżowa, proste danie którego przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności
kulinarnych. Można do niego wrzucić wszystkie resztki warzyw i mięska jakie
znajdują sie w naszej lodówce. Przepis znalazłam w gazetce „Imperium TV”
niestety niewiem który to numer bo wyciełam tylko przepis i wrzuciłam go do skoroszytu
z przepisami które zamierzam wypróbować. Jest tylko jeden problem zawartość tego skoroszytu wciąż się powiększa a ja nie nadążam gotować. Zachęcam więc do
zaglądania do garnka bo mam w zanadrzu jeszcze sporo ciekawych przepisów.
Składniki na 2 porcje - każda porcja około 645 kalorii
- 180g ryżu basmati
- 100g salami w plasterkach
- 1 mała papryka
- 1 mały por
- 2 jajka
- łyżka oliwy
- łyżeczka vegety
- 50g ostrego żółtego sera
- 30g twardego sera typu parmezan
- łyżka bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
Ryż opłukać, ugotować na sypko według przepisu na opakowaniu z dodatkiem vegety.
Ja używam ryżu typu basmati i gotuję go 20 minut w specjalnym garnku do
gotowania ryżu. Zawsze wlewam do garnka 2 razy tyle wody co ryżu ale nie jest
to regułą wszystko zależy od rodzaju ryżu i tego czy jest świeży czy stary. Ryż
jest jak wino im starszy tym lepszy więc nie bójcie sie kupować dużych
opakowań. Stary ryż będzie smaczniejszy ale też będzie potrzebował nieco więcej
wody do jego ugotowania.
Por pokroić i oczyścić najlepiej jest to zrobić w następujący sposób; por
włożyć do miski z zimną wodą, wymieszać. Por wypłynie na wierzch a wszystkie
zanieczyszczenia i ziarenka piasku ponieważ są cięższe opadną na dno, wtedy bedzie
można delikatnie wyjąć pora na sito i osuszyć.
Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i dodać do
pora. Na patelni rozgrzać połowę oliwy, wrzucić pokrojone warzywa i podsmażyć je
mieszając przez kilka minut.
Salami obrać ze skórki i pokroić w paseczki, dodać do warzyw, następnie dodać łyżeczkę słodkiej papryki, wymieszać i zdjąć
z ognia.
Wszystko lekko przestudzić, dodać oregano, ryż, starty na grubej tartce żółty ser, jajka, natkę pietruszki i bułkę tartą. Doprawić do
smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanego
resztą oliwy żaroodpornego naczynia. Ser typu parmezan zetrzeć na drobnej tartce i
posypać nim wierzch zapiekanki. U mnie ser grana padano bo zalegał w lodówce i
nie miałam co z nim zrobić.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C około 20 minut aż
wierzch zapiekanki lekko sie zarumieni a ser utworzy delikatną chrupiącą skorupkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz