Przygotowanie:15 minut
Czas gotowania: 1 godzina
Miałam w lodówce kolorową paprykę i tak się zastanawiałam co z nią zrobić no i wymyśliłam zrobiłam leczo. Przepis znalazłam wśród swoich własnych zapisków ale wersja na bloga została udoskonalona. Leczo było smaczne i pełne warzyw, możecie do niego dodać wszystkie warzywa jakie znajdziecie w lodówce w ten sposób nic się nie zmarnuje. Tym przepisem dołączam do akcji Maj z cukinią.
Składniki na 4 porcje – każda porcja około 340 kalorii- 3 papryki różnokolorowe
- kabaczek
- bakłażan
- 4 pomidory
- 2 cebule
- 1 długa kiełbasa (300g)
- 250g pieczarek
- łyżeczka vegety
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- liść laurowy
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- łyżka koncentratu pomidorowego
- ząbek czosnku
- pół łyżeczki soli
Kielbasę pokroić w półksiężyce i podsmażyć na suchej patelni aż dobrze
się zarumieni z każdej strony od czasu do czasu mieszając (u mnie zajęło to 20
minut ale wszystko zależy od rodzaju kiełbaski jeśli jest sucha to nie można
jej tak długo smażyć). Ja użyłam kiełbasy podwawelskiej ale może być jakakolwiek
wasza ulubiona kiełbaska.
W międzyczasie paprykę, cebulę i bakłażan pokroić w kostkę, pieczarki na 4
części, kabaczek w grube plasty a następnie każdy plaster przekroić na 4
części, pomidory zalać wrzątkiem na około minutę, obrać ze skórki i również
pokroić w kostkę.
Gdy kiełbasa się zarumieni dodac paprykę, pieczarki, cebulę i sól, smażyć
około 15 minut aż wszystkie warzywa zmiękną i wyparuje z nich woda. Następnie
dodać przeciśniety przez praskę czosnek, paprykę w proszku, liść laurowy i ziele
angielskie, smażyć razem kilka minut. Dobrze wymieszać i dodać pozostałe
składniki: kabaczek, bakłażan, pomidory, koncentrat pomidorowy, vegetę i świeżo
mielony pieprz. Dusić jeszcze 20 minut do odparowania wody od czasu do czasu
mieszając. Podawać gorące z chrupiącym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz