Przygotowanie: 10 minut
Smażenie: 5 minut
Kiedyś miałam okazję pracować na targach
Poznańskich, jeden z klientów zamówił jajecznicę. Przyglądałam się kucharzowi
gdy ją przygotowywał, wyglądała bardzo smakowicie, posypana szczypiorkiem
idealne danie na początak dnia. Po powrocie do domu postanowiłam sama sobie
taką jajecznicę zrobić ale ponieważ byłam bardzo głodna i chciałam to zrobić
jak najszybciej spaliłam masło! Od tamtego czasu nauczyłam się że w kuchni
trzeba być cierpliwym. Teraz już wiem jak zrobić pyszną jajecznicę, a ta wersja
smakuje mi jescze bardziej bo oprócz szczypiorku dodaję świeże pachnące
pomidory.
Składniki na 2 porcje – każda porcja około 300
kalorii
- 20g masła
- 5 dużych jaj
- 4 dojrzałe pomidory
- ¼ pęczka szczypiorku
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć z nich
szypułki i pokroić w kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Masło roztopić na wolnym
ogniu, dodać jaja a gdy białko się lekko zetnie wszystko wymieszać. Doprawić do
smaku solą i pieprzem, smażyć jajecznicę według własnych upodobań od czasu do
czasu mieszając tak by nie przywarła do dna. Gdy jajecznica będzie gotowa przełożyć
ją na talerz, podawać z pomidorami i szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz