Przygotowanie: 20 minut
Czas oczekiwania: 3 godziny
Przepis pochodzi ze strony philadelphia, jest tam
wiele ciekawych propozycji na wykorzystanie tego pysznego serka. Z pewnością
będe na tę stornę często zaglądać i pewnie jeszcze pojawi się kilka innych
przepisów z tej strony na moim blogu.
Składniki na 4 porcje – każda porcja około 327
kalorii
- 500ml greckiego jogurtu
- opakowanie serka philadelphia light
- 3 łyżki cukru (50g)
- 4 łyżeczki żelatyny (12g)
- łyżeczka extraktu z wanilii
- 200g malin
- 2 łyżeczki cukru pudru
- listki mięty do dekoracji
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach letniej wody. Jogurt
włożyć do żaroodpornego naczynia, wymieszać z cukrem, extraktem wanilii i
serkiem philadelphia. W dużym garnku zagotować wodę, naczynie żaroodporne
umieścić w garnku z gorącą wodą, do masy jogurtowej dodać rozpuszczoną
żelatynę, mieszać do rozpuszczenia wszystkich składników. Jeśli macie płytę
ceramiczną można garnek z jogurtem postawić bezpośrednio na płycie pod
warunkiem że będzie ona nastawiona na najniższą temperaturę. Wszystkie
składniki mają się lekko podgrzać i połączyć ale nie wolno ich zagotować należy
też pamiętać o ciągłym mieszaniu.
Masę jogurtową zdjąć z kąpieli wodnej lub płyty
ceramicznej, przełożyć do plastikowego pojemnika i chłodzić w lodówce kilka
godzin.
Kiedy terrina będzie już gotowa przygotować sos
malinowy, w tym celu umyć i odcedzić świeże maliny (można też użyć mrożonych
takie należy rozmrozić i odsączyć na sitku).rozrobnić je przy pomocy blendera,
przecedzić przez sito żeby pozbyć się pestek i dodać cukier puder. Terrinę
udekorować świeżymi malinami, listkami mięty i sosem malinowym.
Apetycznie wyglada :) Ja probowalam zrobic terrine z warzywami i to jednak nie bylo to...
OdpowiedzUsuńOj, prawdziwe niebo w gębie :) uroczo wygląda.
OdpowiedzUsuńWlasnie dzis dodalam przepis na "panna cotta",,i przegladaj strone,zauwazylam to zdjecie--gratuluje-pieknie wyglada!
OdpowiedzUsuńfajny, lekki deser :) jaka równiutka Ci wyszła ta terrina :)
OdpowiedzUsuńEh.. nie była taka zła ale troszkę poprzycinałam ostrym nożem żeby było ładnie na zdjęciu;)
UsuńMmm, wygląda na wyjątkowo delikatny :)
OdpowiedzUsuń