Strony

piątek, 24 maja 2013

Terrina jogurtowa


Przygotowanie: 20 minut
Czas oczekiwania: 3 godziny
 
Przepis pochodzi ze strony philadelphia, jest tam wiele ciekawych propozycji na wykorzystanie tego pysznego serka. Z pewnością będe na tę stornę często zaglądać i pewnie jeszcze pojawi się kilka innych przepisów z tej strony na moim blogu.
 
Składniki na 4 porcje – każda porcja około 327 kalorii
  • 500ml greckiego jogurtu
  • opakowanie serka philadelphia light
  • 3 łyżki cukru (50g)
  • 4 łyżeczki żelatyny (12g)
  • łyżeczka extraktu z wanilii
  • 200g malin
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • listki mięty do dekoracji
 
 
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach letniej wody. Jogurt włożyć do żaroodpornego naczynia, wymieszać z cukrem, extraktem wanilii i serkiem philadelphia. W dużym garnku zagotować wodę, naczynie żaroodporne umieścić w garnku z gorącą wodą, do masy jogurtowej dodać rozpuszczoną żelatynę, mieszać do rozpuszczenia wszystkich składników. Jeśli macie płytę ceramiczną można garnek z jogurtem postawić bezpośrednio na płycie pod warunkiem że będzie ona nastawiona na najniższą temperaturę. Wszystkie składniki mają się lekko podgrzać i połączyć ale nie wolno ich zagotować należy też pamiętać o ciągłym mieszaniu.
Masę jogurtową zdjąć z kąpieli wodnej lub płyty ceramicznej, przełożyć do plastikowego pojemnika i chłodzić w lodówce kilka godzin.
Kiedy terrina będzie już gotowa przygotować sos malinowy, w tym celu umyć i odcedzić świeże maliny (można też użyć mrożonych takie należy rozmrozić i odsączyć na sitku).rozrobnić je przy pomocy blendera, przecedzić przez sito żeby pozbyć się pestek i dodać cukier puder. Terrinę udekorować świeżymi malinami, listkami mięty i sosem malinowym.

6 komentarzy:

  1. Apetycznie wyglada :) Ja probowalam zrobic terrine z warzywami i to jednak nie bylo to...

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, prawdziwe niebo w gębie :) uroczo wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wlasnie dzis dodalam przepis na "panna cotta",,i przegladaj strone,zauwazylam to zdjecie--gratuluje-pieknie wyglada!

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny, lekki deser :) jaka równiutka Ci wyszła ta terrina :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eh.. nie była taka zła ale troszkę poprzycinałam ostrym nożem żeby było ładnie na zdjęciu;)

      Usuń
  5. Mmm, wygląda na wyjątkowo delikatny :)

    OdpowiedzUsuń