Przygotowanie: 15 minut
Czas gotowania: 2 godziny
Składniki na 4 porcje – każda porcja około 230 kalori
- litrowy słoik kiszonych ogórków
- ćwiartka kurczaka
- 2 kostki rosołowe
- 4 średniej wielkości ziemniaki (300g)
- 1 mała cebula
- 1 mała marchewka
- 1 mały seler
- 2 łyżki świego drobno posiekanego kopereku
- ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 100ml słodkiej śmietanki
Do garnka wlać 5 szklanek wody, włożyć kurczaka i kostki rosołowe. Cebulę przekroić
na pół, przypalić nad gazem (ja robię to na płycie ceramicznej i też wychodzi),
przypaloną cebulę wrzucić do garnka i gotować wszystko na wolnym ogniu godzinę
uważając by zupa się nie zagotowała. W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić w
grubą kostkę. Marchewkę i seler obrać, ogórki, marchewkę i seler zetrzeć na
tartce na grubych oczkach. Po godzinie czasu dodać ziemniaki, i nadal gotować
zupę na bardzo malym ogniu a gdy ziemniaki zmiękną wyjąć kurczaka, dodać
marchewkę, seler i ogórki. Gotować aż wszystkie składniki będą miekkie.
Kurczaka obrać ze skóry i kości, mięsko pokroić i z powrotem wrzucić do zupy.
Na konieć doprawić zupę świeżo mielonym pieprzem i dodać koperek. Odlać trochę
zupy i powoli wlewać śmietanę ciągle mieszając tak by śmietana się nie
zwarzyła, następnie zupę ze śmietaną z powrotem powoli wlać do zupy.
U mnie też dziś ogórkowa ;)
OdpowiedzUsuńPamiętam jak moja Mama zawsze opalała cebulę nad palnikiem na rosół :)
Super że u Ciebie też była ogórkowa! Jaką zupe robimy za tydzien? Myślałam o pomidorowej!
OdpowiedzUsuń