Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania i smażenia: 20 minut
Przepis na to pyszne danie pochodzi z książki „One world vegeterian
cookbook”. Nie jestem vegetarianką bo kocham gotowanie i nie potrafię pozbyć
sie moich ulubionych przepisów za to staram się wprowadzać do swojego jadłospisu
dania vegetariańskie. To jedno z nich łatwe i proste w przygotowaniu, ja użyłam
makaronu w kształcie sprężynek ale każdy makaron nadaje się do przygotowania
tego dania.
Składniki na 2 porcje – każda porcja około 653 kalorie
- 1 średniej wielkości cebula
- 75g suszonych pomidorów w oleju
- 200g makaronu świderki (u mnie fussilli lunghi con buco)
- główka brokuła
- 1/4 łyżeczki mielonego kminku
- kilka listków świeżej bazylii
- łyżka orzeszków pinii
- 100g sera feta
- 2 łyżki oleju
- sól
- świeżo mielony pieprz
W dużym garnku zagotować wodę na makaron, potrzebny będzie dość duży
garnek bo będziemy w nim również gotować brokuła. Do gotującej się wody wsypać
sól i wlać łyżkę oleju, wrzucić makaron i ugotować zgodnie z instrukcją na
opakowaniu. Na 5 minut przed końcem do garnka z makaronem wrzucić brokuła.
W tym samym czasie na patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszkłić pokrojoną w
dużą kostkę cebulę, dodać pokrojone w paski suszone pomidorki, wymieszać. Następnie
dodać mielony kminek i orzeszki pinii, jeszcze raz wszystko wymieszać i smażyć
razem kilka minut na średnim ogniu.
Odcedzić makaron i brokuła przez sito i dodać do pozostałych składników,
doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, smażyć jescze 2 minuty,
następnie zdjąć patelnię z ognia dodać siekane listki świeżęj bazylii i pokrojony
w kostkę ser feta. Wszystko wymieszać, podawać od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz