Strony

niedziela, 12 maja 2013

Makaron z brokułem, suszonymi pomidorami i fetą


Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania i smażenia: 20 minut

Przepis na to pyszne danie pochodzi z książki „One world vegeterian cookbook”. Nie jestem vegetarianką bo kocham gotowanie i nie potrafię pozbyć sie moich ulubionych przepisów za to staram się wprowadzać do swojego jadłospisu dania vegetariańskie. To jedno z nich łatwe i proste w przygotowaniu, ja użyłam makaronu w kształcie sprężynek ale każdy makaron nadaje się do przygotowania tego dania.

Składniki na 2 porcje – każda porcja około 653 kalorie
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 75g suszonych pomidorów w oleju
  • 200g makaronu świderki (u mnie fussilli lunghi con buco)
  • główka brokuła
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • łyżka orzeszków pinii
  • 100g sera feta
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
W dużym garnku zagotować wodę na makaron, potrzebny będzie dość duży garnek bo będziemy w nim również gotować brokuła. Do gotującej się wody wsypać sól i wlać łyżkę oleju, wrzucić makaron i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 5 minut przed końcem do garnka z makaronem wrzucić brokuła.
W tym samym czasie na patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszkłić pokrojoną w dużą kostkę cebulę, dodać pokrojone w paski suszone pomidorki, wymieszać. Następnie dodać mielony kminek i orzeszki pinii, jeszcze raz wszystko wymieszać i smażyć razem kilka minut na średnim ogniu.
Odcedzić makaron i brokuła przez sito i dodać do pozostałych składników, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, smażyć jescze 2 minuty, następnie zdjąć patelnię z ognia dodać siekane listki świeżęj bazylii i pokrojony w kostkę ser feta. Wszystko wymieszać, podawać od razu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz