Przygotowanie: 5 minut
Czas gotowania: 25 minut
Przepis na zupę szparagową wymyśliłam sama łącząc kilka przepisów które znalazłam w internecie. Korzystałam głównie z tego przepisu ale moją wersję kilkakrotnie zmodyfikowałam. Ja robię zupę z zielonych szparagów bo bardziej mi smakują są delikatniejsze i nie trzeba ich obierać ale można też użyć białych jak w oryginalnym przepisie. Tym przepisem przyłączam się do akcji Uwielbiam szparagi.
Przepis na zupę szparagową wymyśliłam sama łącząc kilka przepisów które znalazłam w internecie. Korzystałam głównie z tego przepisu ale moją wersję kilkakrotnie zmodyfikowałam. Ja robię zupę z zielonych szparagów bo bardziej mi smakują są delikatniejsze i nie trzeba ich obierać ale można też użyć białych jak w oryginalnym przepisie. Tym przepisem przyłączam się do akcji Uwielbiam szparagi.
- 0.5 kg zielonych szparagów
- 1 kostka rosołowa warzywna
- ¼ łyżeczki cukru
- szczypta białego pieprzu
- żółtko
- 3 łyżki śmietany (45ml)
- szczypta gałki muszkatołowej
Szparagi umyć (białe szparagi obrać), odciąć zdrewniałe koncówki, wyrzucic następnie odciąć czubki i odłożyć na pózniej. W garnku zagotować 2 i pół szklanki wody, dodać cukier i
kostkę rosołową, gotować w niej szparagi do miekkosci około 15 minut. Nastepnie
zmiksować szparagi wraz z wywarem przy pomocy blendera. Doprawic zupę pieprzem
i gałką muszkatołową, wrzucic do zupy czubki szparagów i wszystko razem gotować
na niewielkim ogniu przez kolejne 7 minut aż szparagi będą miekkie.
Żółtko wymieszac ze śmietaną i dodawać do niego
po łyżce zupy ciągle mieszając (łącznie około pół szklanki zupy) następnie wlać
wszystko z powrotem do zupy ciągle mieszając. Gotować jeszcze kilka minut
mieszając od czasu do czasu uważając by zupa się nie zagotowała. Podawać z
chrupiącym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz