Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania: 15 minut
Czas oczekiwania: 15 minut
Przepis na tę sałatkę znalazłam na ulotkach w siłowni. Z jej opublikowaniem czekałam z niecierpliwością na wiosnę no i wreszcie doczekałam się. Chyba wszyscy odetchnęliśmy z ulgą kiedy puściły mrozy, czas więc na nowalijki!
- 600g młodych ziemniaczków
- 2 puszki tuńczyka w oleju
- 4 zielone cebulki
- pół ogórka weżowego
- 2 pomidory
- ząbek czosnku
- łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- sól
- świeżo mielony pieprz
Zagotować wodę w garnku, osolić a następnie wrzucić młode ziemniaczki i gotować 15 minut. Odcedzić, pozostawić na sitku i przykryć ściereczką na 10 minut, następnie zdjąć ściereczkę i ostudzić.
W tym czasie pokroić pomidory i ogórka w dużą kostkę a cebulkę w talarki.
Przygotować sos, w tym celu należy obrać czosnek i drobno posiekać, dodać oliwę z oliwek, siekaną natkę pietruszki i sok z połowy cytryny.
Gdy ziemniaki całkowicie ostygną przekroić je na pół i ułożyć na dwóch miseczkach, dodać rozdrobnionego na kawałki tuńczyka, pomidory, ogórka i zieloną cebulkę. Wszystko wymieszać, na koniec polać sosem, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz