Strony

poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Sałatka z młodych ziemniaczków i tuńczyka





Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania: 15 minut
Czas oczekiwania: 15 minut

Przepis na tę sałatkę znalazłam na ulotkach w siłowni. Z jej opublikowaniem czekałam z niecierpliwością na wiosnę no i wreszcie doczekałam się. Chyba wszyscy odetchnęliśmy z ulgą kiedy puściły mrozy, czas więc na nowalijki!


Składniki na 2 porcje – każda porcja około 623 kalorie

  • 600g młodych ziemniaczków
  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • 4 zielone cebulki
  • pół ogórka weżowego
  • 2 pomidory
  • ząbek czosnku
  • łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Zagotować wodę w garnku, osolić a następnie wrzucić młode ziemniaczki i gotować 15 minut. Odcedzić, pozostawić na sitku i przykryć ściereczką na 10 minut, następnie zdjąć ściereczkę i ostudzić.
W tym czasie pokroić pomidory i ogórka w dużą kostkę a cebulkę w talarki.
Przygotować sos, w tym celu należy obrać czosnek i drobno posiekać, dodać oliwę z oliwek, siekaną natkę pietruszki i sok z połowy cytryny.
Gdy ziemniaki całkowicie ostygną przekroić je na pół i ułożyć na dwóch miseczkach, dodać rozdrobnionego na kawałki tuńczyka, pomidory, ogórka i zieloną cebulkę. Wszystko wymieszać, na koniec polać sosem, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz