Strony

czwartek, 5 maja 2016

Spaghetti ze szpinakiem i parmezanem

Przygotowanie: 5 minut
Czas gotowania: 15 minut

Przepis na ten prosty i szybki makaron znalazłam tutaj na blogu Słodka pasja. Makaron jest bardzo łatwy do przygotowania, znakomicie nadaje się na lekką kolację lub lunch. Połączenie szpinaku z parmezanem jest wprost genialne. Polecam.

Składniki na 2 porcje – każda porcja około 685 kalorii
  • 250g makaronu spaghetti
  • łyżka oleju
  • łyżeczka soli
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g młodego szpinaku
  • łyżka klarowanego masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • ¼ łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 50g tartego parmezanu (okło 6 łyżek)


W garnku zagotować wodę dodać olej, sól i ugotować makaron al dente według przepisu na opakowaniu. Gotowy makaron przecedzić i pozostawić na sitku.
W międzyczasie cebulę i czosnek drobno posiekać. Szpinak umyć, osuszyć oderwać ogonki.

Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę i czosnek, następnie dodać szpinak i smażyć razem kilka minut aż liście szpinaku zwiędną. Dodać oliwę z oliwek, makaron, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i parmezan, wszystko dokładnie wymieszać.

2 komentarze:

  1. uwielbiam, to fenomen i zasługuje na połechtanie kubków smakowych

    OdpowiedzUsuń
  2. Wg mnie to już spaghetti na bogato ;)
    Kiedy jesteśmy zmęczeni, nie mamy czasu, ale i też w chorobie - robię spaghetti z masłem i parmezanem. Od święta kieliszek czerownego wina i jest bal :D
    Tak czy owak, danie warte uwagi !

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń