Strony

piątek, 27 maja 2016

Pikantna zupa z czerwonej soczewicy

Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania: 30 minut

Przepis na zupę znalazłam tutaj na blogu Sio Smutki ale wprowadziłam kilka własnych zmian. Zupa jest bardzo pyszna, zdrowa i sycąca. Polecam


Składniki na 4 porcje – każda porcja około 222 kalorie
  • 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 duże cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 5 ziaren zielonego kardamonu
  • 1 łyżka nasion kuminu rzymskiego
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • kostka bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • łyżeczka soli
  • 0.5 łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • mały pęczek świeżej kolendry 




Soczewicę zalać 3 szklankami wody i ugotować do miękkości, powinno to zająć około 15 minut. W międzyczasie obrać i drobno posiekać cebulę i czosnek. Na głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać kardamon i kminek, smażyć chwilę aż przyprawy zaczną wydzielać aromat.
Następnie dodać cebulę i smażyć około 15 minut na małym ogniu aż cebula się zeszkli, nie zaszkodzi jak cebula lekko się przypali, pod koniec smażenia dodać czosnek.
Po tym czasie dodać 2 puszki krojonych pomidorów. Kostkę bulionu warzywnego rozpuścić w puszce gorącej wody i dodać do zupy, dodać jeszcze jedna puszkę wody, imbir, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę. Dodać ugotowaną soczewicę i gorącą zupę odstawić by wszystkie przyprawy się przegryzły.Na koniec dodać świeżą kolendrę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz