Strony

sobota, 10 stycznia 2015

Zapiekanka makaronowa z grillowanymi warzywami



Przygotowanie: 10 minut
Czas smażenia i gotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 15 minut

Kiedyś kupiłam w Marks & Spencer tak zwanego gotowca, taką właśnie zapiekankę z makaronem, serem mozarella, pesto i grillowanymi warzywami a wszystko w pysznym sosie pomidorowym. Zapiekanka tak mi zasmakowała że postanowiłam rozłożyć ją na części i zrobić ją sama. Zanim jednak powstała moja wersja tej potrawy wykonywałam ją kilkakrotnie żeby dokładnie dopasować proporcje każdego ze składników. Tak powstałą moja wersja tej pysznej zapiekanki. Polecam.

Składniki na 2 porcje – każda porcja około 812 kalorii
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka soli
  • 125g dużego makaronu
  • 375ml gotowego sosu pomidorowego
  • ½ papryki żółtej
  • ½ papryki czerwonej
  • mała cukinia (200g)
  • łyżka przyprawy do grila
  • świeżo mielony pieprz
  • 6 plastrów mozarelli do pizzy (80g)
  • ½ słoiczka pesto (95g)
  • mała czerwona cebula

Papryki pokroić w dużą kostkę, cebulę w piórka a cukinię w plasterki. Warzywa przełożyć do miski, dodać 2 łyżki oleju i przyprawę do potraw z grila (można też warzywa doprawić solą np. ziołową, pieprzem i ulubionymi ziołami) wszystko wymieszać. Tak zamarynowane warzywa smażyć na patelni grilowej.

W międzyczasie w dużym garnku zagotować wodę, dodać sól i łyżkę oleju, w wodzie ugotować makaron al dente według przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron przełożyć na sito, przelać zimną wodą i pozostawić do odcieknięcia.

Sos pomidorowy wylać na dno żaroodpornego naczynia, dodać makaron i grilowane warzywa, doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem, delikatnie wymieszać. Mozarellę pokroić w plastry, ułożyć na wierzchu zapiekanki, na koniec pomiędzy plasterki sera położyć łyżeczką pesto. 

Zapiekac w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz