Przygotowanie: 30 minut
Przepis na to pyszne śniadanie znalazłam tutaj, zauroczyło mnie piękne
zdjęcie postanowiłam więc przygotować je w domu. Smakowało tak samo jak
wyglądało. Smaczne i zdrowe, jest z nim trochę roboty bo każdy składnik smaży
sie osobno, pieczarki dochodzą w piekarniku podczas gdy przygotowujemy
pozostałe składniki. Warto jednak poświęcić trochę czasu bo efekt jest
rewelacyjny.
Składniki na 4 porcje – każda porcja około 450 kalorii
- 4 duże pieczarki portobello
- 4 pomidory
- 4 jajka
- 225g serka halloumi
- 260g młodego szpinaku
- 4 łyżki oleju
- łyżka masła
- sól
- pieprz
Włączyć
piekarnik i nastawić temperaturę na 175˚C. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju
dodać pieczarki kapeluszem do góry i smażyć kilka minut, następnie przewrócić
pieczarki na drugą stronę, doprawić solą i pieprzem, smażyć kolejne kilka
minut. Pieczarki przełożyć na blaszkę i włożyć do rozgrzanego piekarnika.
Na
patelnię na której smażyły się grzyby włożyć przekrojone na pół pomidory,
smażyć około 2 minut, następnie przewrócic pomidory na drugą stronę i smażyć
kolejne 2 minuty. Pomidory przełożyć na
blaszkę z pieczarkami, doprawić solą i pieprzem.
Ser
halloumi pokroić w plastry smażyć na patelni po kilka minut z każdej strony aż
ser ładnie się zarumieni. Przełożyć na blaszkę z pomidorami i pieczarkami by
nie przestygnął.
Na
patelni rozgrzać pozostałą łyżkę oleju, smażyć jajka chwilę (nie smażymy jajek
do końca bo będą jeszcze chwilę grzały się w piekarniku) następnie przełożyć je
na blaszkę i włożyć do piekarnika by jajka nie ostygły.
Teraz
szybko należy usmażyć szpinak, na patelnię dodać masło i szpinak, smażyć aż
szpinak zwiędnie, doprawić do smaku solą i pieprzem. Szpinak przełożyć na
talerz, dodać pozostałe składniki i gotowe. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz