Strony

środa, 5 lipca 2017

Wegetariańskie śniadanie z halloumi

Przygotowanie: 30 minut

Przepis na to pyszne śniadanie znalazłam tutaj, zauroczyło mnie piękne zdjęcie postanowiłam więc przygotować je w domu. Smakowało tak samo jak wyglądało. Smaczne i zdrowe, jest z nim trochę roboty bo każdy składnik smaży sie osobno, pieczarki dochodzą w piekarniku podczas gdy przygotowujemy pozostałe składniki. Warto jednak poświęcić trochę czasu bo efekt jest rewelacyjny.

Składniki na 4 porcje – każda porcja około 450 kalorii
  • 4 duże pieczarki portobello
  • 4 pomidory
  • 4 jajka
  • 225g serka halloumi
  • 260g młodego szpinaku
  • 4 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Włączyć piekarnik i nastawić temperaturę na 175˚C. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju dodać pieczarki kapeluszem do góry i smażyć kilka minut, następnie przewrócić pieczarki na drugą stronę, doprawić solą i pieprzem, smażyć kolejne kilka minut. Pieczarki przełożyć na blaszkę i włożyć do rozgrzanego piekarnika.

Na patelnię na której smażyły się grzyby włożyć przekrojone na pół pomidory, smażyć około 2 minut, następnie przewrócic pomidory na drugą stronę i smażyć kolejne  2 minuty. Pomidory przełożyć na blaszkę z pieczarkami, doprawić solą i pieprzem.

Ser halloumi pokroić w plastry smażyć na patelni po kilka minut z każdej strony aż ser ładnie się zarumieni. Przełożyć na blaszkę z pomidorami i pieczarkami by nie przestygnął.
Na patelni rozgrzać pozostałą łyżkę oleju, smażyć jajka chwilę (nie smażymy jajek do końca bo będą jeszcze chwilę grzały się w piekarniku) następnie przełożyć je na blaszkę i włożyć do piekarnika by jajka nie ostygły.

Teraz szybko należy usmażyć szpinak, na patelnię dodać masło i szpinak, smażyć aż szpinak zwiędnie, doprawić do smaku solą i pieprzem. Szpinak przełożyć na talerz, dodać pozostałe składniki i gotowe. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz