Strony

czwartek, 6 lipca 2017

Świderki z boczkiem, szynką, papryką i pieczarkami

Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania: 20 minut

To bardzo proste i szybkie danie które można przygotować na szybką kolację lub lunch. Można zabrać je do pracy i odgrzać w mikrofalówce. Pomysł na to danie podsunęła mi koleżanka, dokładnego przepisu nie znam ale zrobiłam po swojemu.

Składniki na 3 porcje – każda porcja około 693 kalorie
  • 100g boczku
  • 250g pieczarek
  • 100g wędzonej szynki
  • mały por
  • czerwona papryka
  • 150ml słodkiej śmietanki
  • ½ łyżeczki wegety
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • świeżo mielony pieprz
  • kilka gałązek zielonej pietruszki
  • łyżka oleju
  • łyżeczka soli
  • 250g makaronu świderki



Boczek, szynkę i paprykę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Por umyć przekroić wzdłóż na pół i również pokroić  w plasterki. Zieloną pietruszkę drobno posiekać.
W międzyczasie w garnku zagotować wodę, dodać łyżkę oleju i łyżeczkę soli, ugotować makaron al dente.

Na suchej patelni usmażyć boczek a gdy wytopi się z niego tłuszcz dodać pieczarki i smażyć aż wyparuje z nich woda. Następnie dodać por, paprykę i szynkę, smażyć wszystko razem aż warzywa nieco zmiękną. Pod koniec doprawić wszystko wegetą i ziołami prowasalskimi, dodać śmietane, ugotowany makaron i zieloną pietruszkę, wszystko dokładnie wymieszać i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz