Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania: 20 minut
To bardzo proste
i szybkie danie które można przygotować na szybką kolację lub lunch. Można
zabrać je do pracy i odgrzać w mikrofalówce. Pomysł na to danie podsunęła mi
koleżanka, dokładnego przepisu nie znam ale zrobiłam po swojemu.
Składniki na 3 porcje – każda porcja około 693 kalorie
- 100g boczku
- 250g pieczarek
- 100g wędzonej szynki
- mały por
- czerwona papryka
- 150ml słodkiej śmietanki
- ½ łyżeczki wegety
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- świeżo mielony pieprz
- kilka gałązek zielonej pietruszki
- łyżka oleju
- łyżeczka soli
- 250g makaronu świderki
Boczek, szynkę i
paprykę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Por umyć przekroić wzdłóż na
pół i również pokroić w plasterki.
Zieloną pietruszkę drobno posiekać.
W międzyczasie w
garnku zagotować wodę, dodać łyżkę oleju i łyżeczkę soli, ugotować makaron al
dente.
Na suchej patelni
usmażyć boczek a gdy wytopi się z niego tłuszcz dodać pieczarki i smażyć aż
wyparuje z nich woda. Następnie dodać por, paprykę i szynkę, smażyć wszystko
razem aż warzywa nieco zmiękną. Pod koniec doprawić wszystko wegetą i ziołami
prowasalskimi, dodać śmietane, ugotowany makaron i zieloną pietruszkę, wszystko
dokładnie wymieszać i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz