Strony

czwartek, 23 lipca 2015

Sałatka grecka

Przygotowanie: 10 minut

Grecka sałatka to klasyczny przepis, pełna świeżych warzyw u mnie z dużą ilością sera feta w klasycznej wersjii z zieloną paparyką ale jest nie lubicie jej lekko gorzkiego smaku można użyć innej papryki np. czerwonej lub żółtej. Znakomita na lunch w lipcowy słoneczny dzień, poniżej składniki na dwie naprawdę duże porcje .

Składniki na 2 duże porcje – każda porcja około 726 kalorii

Sałatka:
  • główka sałaty rzymskiej
  • ½ zielonej papryki
  • ½ ogórka wężowego
  • 3 pomidory
  • ½ małej czerwonej cebuli
  • 250g sera feta
  • 100g czarnych oliwek (10 oliwek)
  • gotowy sos grecki 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek


Sałatę, paprykę, ogórek i pomidory umyć i osuszyć. Paprykę pokroić w plastry, ogórka przekroić wzdłóż na pół a następnie w plasterki. Każdego pomidora przekroić na 8 części. Cebulę pokroić w plasterki. Sałatę pokroić na mniejsze kawałki i rozłożyć na talerzach, dodać paprykę, ogórka, pomidory, oliwki i cebulę. Wszystko polać sosem vinegrette. Ser feta pokroić w kostkę i położyć na wierzchu sałatki, podawać od razu.

1 komentarz:

  1. Sałatka grecka to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą zjeść coś lżejszego. My zawsze dodajemy świeżą paprykę i własnoręcznie robiony sos vinegrette :)

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń