Przygotowanie: 25 minut
Czas gotowania: 1.5 godziny
Dzisiejsza propozycja to kebab z wieprzowiną. Chodził za mną od dawna, ja sama upiekłam chlebek pita i zrobiłam marynatę do mięsa ale zapewniam że nie zawsze mam tyle czasu i dlatego podaję też uproszczoną wersję tegp przepisu z gotowym chlebkiem pita i marynatą.
Mięso można ugotować wcześniej i gdy będziemy chcieli zjeść naszego kebaba można szybko podgrzać chlebek i mięso a w miedzyczasie zrobić sos czosnkowy i pokroić warzywa.
Tym przepisem witam wszystkich moich nowych fanów i zapraszam do zaglądania na bloga, mam nadzieję że kebab będzie smakował w przyszłości na pewno pojawi się też wersja z kurczakiem.
Składniki na 4 kebaby – każdy około 895 kalorii
- 4 chlebki pita (z tego przepisu lub kupione w sklepie)
- 1.5kg żeberek wieprzowych
- łyżka przyprawy do gyrosa lub marynata sporządzona ze składników poniżej
- mała cebula
- 4 liście kapusty stożkowej (100g)
- 2 małe pomidory
- sos czosnkowy gotowy lub z przepisu poniżej
- ketchup lub ostry sos chilli
- 4 marynowane papryczki jalapeno
Marynata:
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki vegety
- ząbek czosnku lub ½ łyżeczki suszonego czosnku
- ¾ łyżeczki mielonej kolendry
- ½ łyżeczki gorczycy lub musztardy w proszku
- łyżeczka słodkiej papryki
- ¼ łyżeczki ostrej papryki lub chilli
- szczypta cukru
- ½ łyżeczki kozieradki (świeżej lub suszonej)
- szczypta rozmarynu
- szczypta tymianku
- szczypta oregano
- 1/2 małej cebuli lub ½ łyżeczki suszonej
- szczypta czarnego pieprzu
- szczypta kurkumy
Sos czosnkowy:
- 5 łyżek kwaśnej śmietany (75ml)
- 3 łyżki majonezu (45ml)
- łyżka mleka (15ml)
- mały ząbek czosnku
- 2 łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Zaczynamy od zamarynowania mięsa jeśli zdecydujecie się sami zrobić
marynatę wszystkie suche składniki należy wymieszać w miseczce (można też
zrobić od razu większą ilość i przechowywać w zamkniętym pojemniku wtedy
używamy tylko suchych składników czyli suszone zioła, czosnek i cebula). Z
powyżej podanych składników powinna wyjść łyżka marynaty tyle jest nam
potrzebne do przyprawienia kebabu. Jeśli jednak robicie tylko jedną porcję
proponuję w miare możliwości użyć świeżych ziół, cebuli i czosnku. Suche
składniki wymieszać razem a świeże zioła, czosnek i cebulę drobno posiekać i
wszystkimi składnikami natrzeć żeberka. Jeśli nie macie czasu można użyć
gotowej przyprawy kebab-gyros.
Zamarynowane żeberka włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić
do lodówki na przynajmniej 2 godziny, najlepiej zrobić to poprzedniego dnia.
Następnie włożyć żeberka do garnka, zalać 2 szklankami wrzącej wody i
gotować pod przykryciem do miękkości (około godziny). Po tym czasie wyjąć mięso
i lekko przestudzić. Jeszcze ciepłe obrać z kości i widelcem poszarpać na
mniejsze kawałki. Mięso razem z wywarem włożyć z powrotem do garnka lub na
patelnię gotować aż odparuje cały wywar a mięso zarumieni się na wytopionym
tłuszczu.
W międzyczasie przygotować resztę składników. Liśćie kapusty drobno
posiekać w podłużne paski, cebulę obrać przekroić na pół i pokroić w plasterki.
Pomidora również przekroić na pół a następnie pokroić w plasterki.
Jeśli zdecydujemy się na sklepowy chlebek pita najlepiej byloby podgrzać
go w piekarniku przez 1-2 minuty można też zrobić to w tosterze. Jesli jednak skusicie
się na zrobienie chlebka pita samemu chlebek wkładamy do nagrzanego piekarnika
i pieczemy aż napełni się powietrzem i zarumieni.
Gorący chlebek wyjąć z piekarnika i trzymając go przez czystą ściereczkę
jedną stronę naciąć ostrym nożem by powstała kieszeń. Teraz do każdego chlebka
nakładać kolejno sos czosnkowy, mięso, kapustę, cebulę, pomidor, jeszcze sos
czosnkowy, ketchup lub pikantny sos i na koniec marynowaną papryczkę jalapeno.
http://www.miazdzyca.naturalneleczenie.com.pl/ - zachęcam do lektury :) Strona świetnie wyjasnia jak zmienić swoje nawyki (również żywieniowe) aby nie dopadły nas choroby ukladu krążenia :)
OdpowiedzUsuńNie ma jak domowy fast food :) Smaczniejszy i zdrowszy, też czasem robię...
OdpowiedzUsuń