Przygotownie: 10 minut
Czas gotowania: 10 minut
Taką sałatkę jadłam u siostry mojego meża (pozdrowienia dla Niuńki). Sałatka
bardzo mi zasmakowała, nie miałam dokładnego przepisu ale mniej więcej
składniki postanowiłam więc powtórzyć tę sałatkę u siebie w domu. Wyszła tak
samo pyszna, Ania podała ją jako doatek do dań z grilla ale sałatka jest równie
smaczna jako lekki lunch a co najważniejsze można przygotować ją wcześniej i
zabrać ją ze sobą do pracy. Jeśli nie lubicie sosu czosnkowego można go pominąc
a sos przyrządzić jedynie dodatkiem soli i pieprzu. Polecam.
- 1 duży brokul 400g
- 4 jajka
- 2 łyżki zieren słonecznika
- 220g pomidorków koktajlowych
- 200g sera typu feta
- sos czosnkowy z przepisu poniżej
- 5 łyżek kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego (75ml)
- 3 łyżki majonezu (45ml)
- łyżka mleka (15ml)
- mały ząbek czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Brokuła podzielić na różyczki, nóżkę pokroić na mniejsze kawałki. W dużym
garnku zagotować wodę, dodać łyżkę vegety i wrzucić brokuła. Gotować 4 minuty,
następnie wodę odcedzić a brokuła wyłożyć na talerz wstawić w chłodne miejsce i
ostudzić.
W międzyczasie w kolejnym garnku zagotować wodę i ugotować w niej jajka
na twardo (ja gotuję 10 minut). Następnie zalać jajka zimną wodą i również
ostudzić. Ziarenka słonecznika uprażyć na suchej patelni na złoty kolor,
następnie przełożyć na talerz i ostudzić (uwaga nie zostawiamy słonecznika na
gorącej patelni bo nadal będzie się prażył i wtedy łatwo go spalić).Pomidorki
umyć, osuszyć i przekroić na połówki. Ser feta pokroić w kostkę.
Następnie zrobić sos czosnkowy; w miseczce wymieszać śmietanę, majonez i
mleko, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, doprawić solą i pieperzem, wszystko
dokładnie wymieszać.
Gdu wszystkie składniki ostygną jajka obrać i pokroić w ćwiartki. Wszystkie
składniki oprócz ziarenk słonecznika włożyć do miski. Przed podaniem polać
sosem czosnkowym i posypać prażonym słonecznikiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz