Strony

piątek, 14 listopada 2014

Sałatka z brokuła




Przygotownie: 10 minut
Czas gotowania: 10 minut
Taką sałatkę jadłam u siostry mojego meża (pozdrowienia dla Niuńki). Sałatka bardzo mi zasmakowała, nie miałam dokładnego przepisu ale mniej więcej składniki postanowiłam więc powtórzyć tę sałatkę u siebie w domu. Wyszła tak samo pyszna, Ania podała ją jako doatek do dań z grilla ale sałatka jest równie smaczna jako lekki lunch a co najważniejsze można przygotować ją wcześniej i zabrać ją ze sobą do pracy. Jeśli nie lubicie sosu czosnkowego można go pominąc a sos przyrządzić jedynie dodatkiem soli i pieprzu. Polecam.

 Składniki na 4 małe porcje – każda około 422 kalorie
  • 1 duży brokul 400g
  • 4 jajka
  • 2 łyżki zieren słonecznika
  • 220g pomidorków koktajlowych
  • 200g sera typu feta
  • sos czosnkowy z przepisu poniżej
Sos czosnkowy:
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego (75ml)
  • 3 łyżki majonezu (45ml)
  • łyżka mleka (15ml)
  • mały ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Brokuła podzielić na różyczki, nóżkę pokroić na mniejsze kawałki. W dużym garnku zagotować wodę, dodać łyżkę vegety i wrzucić brokuła. Gotować 4 minuty, następnie wodę odcedzić a brokuła wyłożyć na talerz wstawić w chłodne miejsce i ostudzić.
W międzyczasie w kolejnym garnku zagotować wodę i ugotować w niej jajka na twardo (ja gotuję 10 minut). Następnie zalać jajka zimną wodą i również ostudzić. Ziarenka słonecznika uprażyć na suchej patelni na złoty kolor, następnie przełożyć na talerz i ostudzić (uwaga nie zostawiamy słonecznika na gorącej patelni bo nadal będzie się prażył i wtedy łatwo go spalić).Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić na połówki. Ser feta pokroić w kostkę.
Następnie zrobić sos czosnkowy; w miseczce wymieszać śmietanę, majonez i mleko, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, doprawić solą i pieperzem, wszystko dokładnie wymieszać.
Gdu wszystkie składniki ostygną jajka obrać i pokroić w ćwiartki. Wszystkie składniki oprócz ziarenk słonecznika włożyć do miski. Przed podaniem polać sosem czosnkowym i posypać prażonym słonecznikiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz