Strony

wtorek, 11 listopada 2014

Kebab z wieprzowiną



Przygotowanie: 25 minut
Czas gotowania: 1.5 godziny
Dzisiejsza propozycja to kebab z wieprzowiną. Chodził za mną od dawna, ja sama upiekłam chlebek pita i zrobiłam marynatę do mięsa ale zapewniam że nie zawsze mam tyle czasu i dlatego podaję też uproszczoną wersję tegp przepisu z gotowym chlebkiem pita i marynatą.
Mięso można ugotować wcześniej i gdy będziemy chcieli zjeść naszego kebaba można szybko podgrzać chlebek i mięso a w miedzyczasie zrobić sos czosnkowy i pokroić warzywa. 
Tym przepisem witam wszystkich moich nowych fanów i zapraszam do zaglądania na bloga, mam nadzieję że kebab będzie smakował w przyszłości na pewno pojawi się też wersja z kurczakiem.


Składniki na 4 kebaby – każdy około 895 kalorii
  • 4 chlebki pita (z tego przepisu lub kupione w sklepie)
  • 1.5kg żeberek wieprzowych
  • łyżka przyprawy do gyrosa lub marynata sporządzona ze składników poniżej
  • mała cebula
  • 4 liście kapusty stożkowej (100g)
  • 2 małe pomidory
  • sos czosnkowy gotowy lub z przepisu poniżej
  • ketchup lub ostry sos chilli
  • 4 marynowane papryczki jalapeno
Marynata:
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki vegety
  • ząbek czosnku lub ½ łyżeczki suszonego czosnku
  • ¾ łyżeczki mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki gorczycy lub musztardy w proszku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki lub chilli
  • szczypta cukru
  • ½ łyżeczki kozieradki (świeżej lub suszonej)
  • szczypta rozmarynu
  • szczypta tymianku
  • szczypta oregano
  • 1/2 małej cebuli lub ½ łyżeczki suszonej
  • szczypta czarnego pieprzu
  • szczypta kurkumy
Sos czosnkowy:
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany (75ml)
  • 3 łyżki majonezu (45ml)
  • łyżka mleka (15ml)
  • mały ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Zaczynamy od zamarynowania mięsa jeśli zdecydujecie się sami zrobić marynatę wszystkie suche składniki należy wymieszać w miseczce (można też zrobić od razu większą ilość i przechowywać w zamkniętym pojemniku wtedy używamy tylko suchych składników czyli suszone zioła, czosnek i cebula). Z powyżej podanych składników powinna wyjść łyżka marynaty tyle jest nam potrzebne do przyprawienia kebabu. Jeśli jednak robicie tylko jedną porcję proponuję w miare możliwości użyć świeżych ziół, cebuli i czosnku. Suche składniki wymieszać razem a świeże zioła, czosnek i cebulę drobno posiekać i wszystkimi składnikami natrzeć żeberka. Jeśli nie macie czasu można użyć gotowej przyprawy kebab-gyros. 

Zamarynowane żeberka włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny, najlepiej zrobić to poprzedniego dnia.
Następnie włożyć żeberka do garnka, zalać 2 szklankami wrzącej wody i gotować pod przykryciem do miękkości (około godziny). Po tym czasie wyjąć mięso i lekko przestudzić. Jeszcze ciepłe obrać z kości i widelcem poszarpać na mniejsze kawałki. Mięso razem z wywarem włożyć z powrotem do garnka lub na patelnię gotować aż odparuje cały wywar a mięso zarumieni się na wytopionym tłuszczu.

W międzyczasie przygotować resztę składników. Liśćie kapusty drobno posiekać w podłużne paski, cebulę obrać przekroić na pół i pokroić w plasterki. Pomidora również przekroić na pół a następnie pokroić w plasterki.
Jeśli zdecydujemy się na sklepowy chlebek pita najlepiej byloby podgrzać go w piekarniku przez 1-2 minuty można też zrobić to w tosterze. Jesli jednak skusicie się na zrobienie chlebka pita samemu chlebek wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy aż napełni się powietrzem i zarumieni.

Gorący chlebek wyjąć z piekarnika i trzymając go przez czystą ściereczkę jedną stronę naciąć ostrym nożem by powstała kieszeń. Teraz do każdego chlebka nakładać kolejno sos czosnkowy, mięso, kapustę, cebulę, pomidor, jeszcze sos czosnkowy, ketchup lub pikantny sos i na koniec marynowaną papryczkę jalapeno.

2 komentarze:

  1. http://www.miazdzyca.naturalneleczenie.com.pl/ - zachęcam do lektury :) Strona świetnie wyjasnia jak zmienić swoje nawyki (również żywieniowe) aby nie dopadły nas choroby ukladu krążenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma jak domowy fast food :) Smaczniejszy i zdrowszy, też czasem robię...

    OdpowiedzUsuń