Przygotowanie: 10 minut
Czas oczekiwania: 30 minut
Smażenie: 10 minut
Ten niezwykle ciekawy przepis znalazlam tutaj na blogu Japońska kuchnia Karoliny. Kotleciki są przepyszne, aromatyczne i pełne smaku. U Karoliny pełna
wersja przepisu, ja użyłam gotowego sosu teryjaki. Kotleciki podałam z ryżem na
sypko i smażonym brokułem z sezamem.
Składniki na 6
kotlecików – każdy około 220 kalorii
- 300 g mięsa z piersi kurczaka
- 1/2 cebuli
- płaska łyżeczka startego świeżego imbiru
- 1/2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżki oleju sezamowego
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz do smaku
- 4 łyżki oleju sezamowego do smażenia
- 6 łyżek sosu teriyaki
Mięso z
kurczaka i cebulę przemielić przez maszynkę. Swieży imbir zetrzeć na tartce lub
przecisnąć przez praskę. Mięso, cebulę i imbir włożyć do miski, dodać sos
sojowy, pół łyżki oleju sezamowego i mąkę ziemniaczaną, wszystko doprawić do
smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, masę na kotleciki dobrze wymieszać. Przyprawione
mięso warto odstawić do lodówki na pół godziny, następnie podzielić masę na 6
równych części i formować kotleciki, każdy nabić na drewniany patyczek
(patyczki warto wcześniej namoczyć w wodzie żeby napęszniały wtedy kotleciki
nie powinny spadać z patyczków w czasie smażenia).
Na
patelni rozgrzać olej sezamowy i smażyć kotleciki na złoty kolor. Sos teriyaki
przelać do rondelka i chwilę podgrzewać, uwaga należy robić to na małym gazie
od czasu do czasu mieszając, przy chwili nieuwagi gdy podgzejemy sos zbyt mocno
cały sos wyparuje. Gotowe kotleciki zamoczyć w rondelku z gorącym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz