Strony

czwartek, 21 listopada 2013

Kotleciki z kurczaka w sosie teryjaki


Przygotowanie: 10 minut
Czas oczekiwania: 30 minut
Smażenie: 10 minut

Ten niezwykle ciekawy przepis znalazlam tutaj na blogu Japońska kuchnia Karoliny. Kotleciki są przepyszne, aromatyczne i pełne smaku. U Karoliny pełna wersja przepisu, ja użyłam gotowego sosu teryjaki. Kotleciki podałam z ryżem na sypko i smażonym brokułem z sezamem.

Składniki na 6 kotlecików – każdy około 220 kalorii
  • 300 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1/2 cebuli
  • płaska łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki oleju sezamowego do smażenia
  • 6 łyżek sosu teriyaki
Mięso z kurczaka i cebulę przemielić przez maszynkę. Swieży imbir zetrzeć na tartce lub przecisnąć przez praskę. Mięso, cebulę i imbir włożyć do miski, dodać sos sojowy, pół łyżki oleju sezamowego i mąkę ziemniaczaną, wszystko doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, masę na kotleciki dobrze wymieszać. Przyprawione mięso warto odstawić do lodówki na pół godziny, następnie podzielić masę na 6 równych części i formować kotleciki, każdy nabić na drewniany patyczek (patyczki warto wcześniej namoczyć w wodzie żeby napęszniały wtedy kotleciki nie powinny spadać z patyczków w czasie smażenia).

Na patelni rozgrzać olej sezamowy i smażyć kotleciki na złoty kolor. Sos teriyaki przelać do rondelka i chwilę podgrzewać, uwaga należy robić to na małym gazie od czasu do czasu mieszając, przy chwili nieuwagi gdy podgzejemy sos zbyt mocno cały sos wyparuje. Gotowe kotleciki zamoczyć w rondelku z gorącym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz