Przygotowanie: 20 minut
Czas gotowania: 2 godziny 
Już od dawna chodziła za mną grochówka, przepis znalazłam w gazetce
„Przyślij przepis” (Styczeń 01/2009 nr15). Moją grochówkę ugotowałam wzorując się na przepisie
Pana Bogdana Pisarskiego, oryginalny przepis można znaleźć tutaj.
Składniki na 8 porcji – każda porcja około 394 kalorii
- 2 szklanki łuskanego grochu (500g)
 - 1 kg kości od schabu
 - 200g boczku
 - 200g cienkiej kiełbasy
 - 600g ziemniaków
 - 4 liście laurowe
 - 1 mała pietruszka
 - 2 małe marchewki
 - łyżka vegety
 - łyżka maggi
 - 10 ziaren ziela angielskiego
 - 2 ząbki czosnku
 - łyżka majeranku
 - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
 - 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
 
Groch namoczyć na noc. Następnego dnia do garnka włożyć kość i zalać 2
litrami zimnej wody, gotować na średnim ogniu około 30 minut. Zebrać łyżką lub
sitkiem szumowiny dodać groch, liść laurowy, czosnek, ziele angielskie vegetę i
maggi. 
Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w plasterki, dodać do wywaru.
Następnie obrać ziemniaki, pokroić w dużą kostkę i też wrzucić do zupy. 
Boczek i kielbasę pokroić w drobną kostkę i smażyć na suchej patelni aż
wytopi się tłuszcz z boczku i wszystkie składniki się dobrze zarumienią. Odlać
nadmiar tłuszczu, mięso dodać do gotującej się zupy. 
Wszystko gotować na małym ogniu aż wszystkie składniki będą miękkie, na
konieć doprawić zupę majerankiem i świeżo mielonym pieprzem. Zdjąć zupę z gazu
i dobrze wymieszać. Natkę pietruszki drobno posiekać i też wrzucić do zupy,
jeszcze raz wszystko wymieszać.

Grochówka zawsze dobra ;)
OdpowiedzUsuń