Strony

niedziela, 28 lipca 2013

Ryżanka


Przygotowanie: 20 minut
Czas gotowania: 2 godziny
Ostatnio nie miałam czasu zaglądać do garnka a to dlatego że byłam na wakacjach w Polsce jak zawsze było super, piękna pogoda, spotkania rodzinne i pyszne jedzonko. Szkoda tylko że tak szybko zleciało, jestem już z powrotem nie miałam dziś czasu przygotować nic specjalnego ale jeszcze przed wyjazdem ugotowałam pyszna zupę z kurczakiem i ryżem. Tym przepisem chciałabym się dziś z wami podzielić.

Składniki na 4 porcje – każda porcja około 306 kalorii
  • cały kurczak podzielony na porcje
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 1,75l wody
  • 120g ryżu
  • listek laurowy
  • lyżka majeranku
  • 2 kostki rosołowe
  • lyżka maggi
  • pół pęczka zielonej pietruszki
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • ½ lyżeczki soli
  • ½ lyżeczki pieprzu
Kurczaka umyć, obrać ze skóry, podzielić na części, osuszyć, doprawić solą i pieprzem. Najlepiej zrobić to kilka godzin wcześniej lub poprzedniego dnia.
Do garnka wlać 7 szklanek zimnej wody, wrzucić kurczaka i gotować na małym ogniu 30 minut uważając by zupa się nie zagotowała, następnie zebrać szumowiny. Cebulę obrać, przypalić nad gazem. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, razem z cebulą wrzucić do zupy.  Dodać, kostki rosołowe, liść laurowy, ziele angielskie i maggi. Gotować jeszcze godzinę, wyjąc kurczaka odczekać aż chwilę ostygnie, obrać mięso, pokroić na drobno i z powrotem wrzucić do zupy. Dodać majeranek i ryż, gotować aż będzie miękki (mniej wiecej 20 minut), przed podaniem posypać swieżo siekaną natką pietruszki. Jeśli chcecie pozbyć się całego tluszczu proponuję zupę zrobić dzień wczesniej, wstawić na noc do lodówki a następnego dnia łatwo będzie można zebrać cały tłuszcz, dopiero wtedy dodać ryż i dalej gotować aż będzie miękki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz