Przygotowanie: 15 minut
Czas smażenia: 12 minut
Przepis na „Vegetable stri-fry” czyli ryż z warzywami po chińsku pochodzi z książki z przepisami dla vegeterian ale niestety nie spisałam tytułu. To wyśmienity przepis na szybką i smaczną kolację. Zawarte w tej potrawie orzechy nerkowca mimo że są kaloryczne dostarczają naszemu organizmowi dużo zdrowego tłuszczu. Sa też optymalnym źródłem magnezu, węglowodanów, białka i błonnika. Ponadto zawieraja żelazo i kwas foliowy, a wiec podane z ryżem i warzywami to samo zdrowie. Gorąco polecam.
Czas smażenia: 12 minut
Przepis na „Vegetable stri-fry” czyli ryż z warzywami po chińsku pochodzi z książki z przepisami dla vegeterian ale niestety nie spisałam tytułu. To wyśmienity przepis na szybką i smaczną kolację. Zawarte w tej potrawie orzechy nerkowca mimo że są kaloryczne dostarczają naszemu organizmowi dużo zdrowego tłuszczu. Sa też optymalnym źródłem magnezu, węglowodanów, białka i błonnika. Ponadto zawieraja żelazo i kwas foliowy, a wiec podane z ryżem i warzywami to samo zdrowie. Gorąco polecam.
Składniki na 2 duże porcje – każda porcja około 654 kalorie
·
2cm kawałek
imbiru
· 180g
zielonej fasolki szparagowej
·
pół łyżeczki
soli
·
łyżka oleju
sezamowego
·
100g
pieczarek
·
1 mała czerwona
papryka
·
4 zielone
cebulki
· 180g kiełków
fasoli mung
·
50g orzechów
nerkowca
·
mała puszka
kukurydzy (200g)
·
150g ryżu
· 4 łyżki
sosu sojowego (60ml)
Imbir obrać i pokroić w zapałki, fasolkę, zieloną cebulkę i paprykę w 2cm paski a pieczarki w plasterki. Zagotować wodę w garnku, posolić a nastepnie wrzucić do niej zieloną fasolkę i gotowac 2 minuty. Odcedzić fasolkę i włożyc do lodowatej wody najlepiej z kostkami lodu. Zatrzyma to proces gotowania i fasolka będzie miała nadal piękny zielony kolor. Po kilku minutach ponownie odcedzić.
Na patelni lub w woku rozgrzać łyżkę oleju sezamowego, dodać imbir, fasolkę, pieczarki i paprykę. Smażyć na dużym ogniu ciągle mieszając do momentu gdy odparuje z warzyw cała woda około 4-5 minut (czas smażenia zależy od tego jak duży jest ogień pod wokiem). Dodać kiełki fasoli mung, orzechy nerkowca i zieloną cebulkę smażyć około 3 minuty, dodać ugotowany ryż, kukurydzę i 10 łyżek sosu sojowego. Ważne jest by dodawać sos na końcu inaczej wsiąknie on w warzywa i potrawa będzie bardziej słona. Dokładnie wymieszać i smażyć kolejne 2 minuty ciągle mieszając.
wygląda przepysznie!:) przepis spróbuję odtworzyć na obiad!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie szybkie i aromatyczne dania :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło
Malwinna